Am Frühstück zegt niemand wat

Congres in het buitenland. Belangrijk genoeg om er een delegatie naartoe te sturen. Hebben prijs: vier high potentials uit de regionale kantoren Diegem, Gent, Gosselies en Hasselt. Headquarters regelt 16 kamers in Berlijn, een chauffeur met een bordje in de aankomsthal van Tegel Flughäfen en drie busjes naar een hotel aan de Alexanderplatz. Onderweg worden er wilde plannen gemaakt omtrent het nuttigen van een Berlijnse bol. Verplicht mopje. Nochtans bestaat de Berlijnse bol niet in Berlijn. Ten eerste heten ze er Pfannkuchen en ten tweede komen ze zonder pudding. Wees allen voorbereid op de pruimenconfituur in het midden. En verwacht niets van Checkpoint Charlie. Het is een geforceerd ijscokraam met heel veel toeristen. Dan is Checkpoint Curry authentieker. Niet dat het essentiële zaken zijn. Berlijn is een business trip, met workshops en seminars. Al heeft het ook wat van een schoolreis.

Het maakt niet uit hoe professional de consultants zijn of hoe A4 hun Audi is. Zet mensen in een bus en aloude mechanieken treden in werking. Wie zit naast wie? Wie heeft zijn iPad meegenomen? Die van Diegem beelden zich wat in. Iemand een kauwgummetje? Plus een vileine sms naar een collega thuis: Die Ilse blijft maar mekkeren. Ik wou dat ze jou hadden meegestuurd.
Aankomst in het hotel is voorzien om 16 uur. Iedereen krijgt een kamer op de vierde verdieping. Trolley’s werden door de gang gesleurd. De deuren gaan dicht. Eerste werk is een bezoek aan de badkamer. Daarna wordt de wifi uitgeprobeerd. Een kaftje met hotelfaciliteiten is er niet. De glorietijd van peperdure hotels is voorbij. Clean en comfy is voortaan al goed genoeg.
Afspraak om 18.30 in de lobby, voor een avondmaal met Berliner Spezialitäten. Op de kaart staat Knusprig gebratene Schweinshaxe mit Kartoffelknödel. Dat zijn varkensreepjes met aardappelnoedels, vertaalt iemand uit Gent, maar op het bord ligt een varkenspoot met een gummibal ernaast. Dat is die Kartoffelknödel. Misschien dat het lokaal een topper is.
Om half twaalf zijn de busjes er opnieuw. Tenslotte is er ‘s anderdaags een congres. Afspraak om 9 uur in de lobby van het hotel. Het houdt de haantjes niet tegen om een een extra rondje te maken in de draaideur en terug naar buiten te gaan.

‘s Nachts op de vierde verdieping wordt iedereen wakker. Het begint met een lieflijk o’tje waar een mens makkelijk doorheen kan slapen. Maar het o’tje houdt anderhalf uur aan, wordt afgewisseld met ie en een gorgelend jaaahgrl. De ene partij overdrijft. De andere partij houdt de moed erin. Op het vierde gelooft niemand in een goede afloop. Als je langer dan een uur naast het hoogtepunt heenschiet zal het niet meer komen. Zoveel is zeker. De vraag is welke van de high potentials elkaar in de greep hebben genomen. Want niemand durft op de gang te gaan kijken waar de kreten ontspringen. Iedereen ligt stil in bed en luistert naar de stemmen.
Am Frühstück zegt niemand wat. Ergens onder de tafel bonst ongetwijfeld een geslachtsorgaan, maar daar gaat het niet om. Er is een congres in het buitenland. Belangrijk genoeg om er een delegatie naartoe te sturen.

(eerder verschenen in Vacature Magazine, met een tekening van Klaas Verplancke)

 

Een gedachte over “Am Frühstück zegt niemand wat”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *