Babypoeder tegen vet haar

Dat ze zich geen zorgen moest maken, zei de kapper tegen mijn moeder. Het zou allemaal nog wel voorbij gaan, dat dwarse gedoe. Mijn moeder zuchtte en legde 800 frank op de toonbank. Ik stond naast haar met de versgeschoren kop knalrood geverfd. Rechts uit mijn voorhoofd groeide een streng  uitgeleurde krullen van een centimeter of vijftien. Ik had lak aan het kleinburgerlijke fatsoen. Of iedereen dat gesnopen had! Ik rolde met mijn ogen. De kapper was een mondain type met een sportkar om over de Europalaan van Genk te defileren. Die had over mij geen voorspellingen te doen, vond ik.
Toegegeven, de man heeft gelijk gekregen. Niemand is tegenwoordig nog bang van mij. Mijn haar ligt er meestal erg maatschappelijk verantwoord bij. Maar de goede raad van kappers blijf ik link vinden. Meestal komen de nuttige aanwijzingen pas op het einde van alle vermoeienis, als je weerstand eerder al werd gebroken onder de hete lamp. Je moet altijd eerst met een kop vol zilverpapier te kijk zitten in de etalage. Daarna moet je aan de wastafel vragen nog beantwoorden à la Hoe lang is het  geleden dat ge uw haar nog hebt gekamd. De tips komen ten slotte in de vorm van peperdure potterie achter de kassa, die in geen enkel geval te vergelijken valt met de rotzooi die ze bij Delhaize verkopen.

Groot was de verbazing toen ik in één of andere glossy een simpele tip las van een topkapper: Babypoeder. Dat babypoeder goed is tegen vet haar, deed hij noteren, je moet het masseren bij de haarwortels. Want talk slorpt talg op. Het zijn niet bepaald de woorden van de topkapper, maar het is wel wat hij bedoelde. Bovendien wist hij te melden dat babypoeder voor extra volume zorgt. Ik heb mijn in-de-echt-genomen spondeligger meteen richting supermarkt gestuurd voor een strooibus talk. Het gaf mij de tijd om de geciteerde topkapper even tegen het licht te houden.

Eugene Souleiman heet hij, woonachtig te Londen. Zijn management omschrijft hem als visionair en flink gespeend van humor. Zijn curriculum is indrukwekkend. Al met naam en haar in de modewereld heeft hij geföhnd. Louis Vuitton, Donna Karan, Hussein Chalayan, Paul Smith, het houdt niet op. Hij heeft krulspelden opgedraaid voor Dolce & Gabbana, Stella McCartney van een plix voorzien en vlechtjes gelegd in de paarden van Ralph Lauren. Zijn motto klinkt als: Met haar valt er lol te beleven. Nochtans draagt hij op zijn officiële portret een wollen pots van jewelste.  Precies of zijn haar geen plezier is. Het betreft namelijk zo’n pots die wordt opgezet door dames van ingebeelde stand die hun haar niet zelf durven te wassen. Met de glossy tip van Eugene Souleiman is het allemaal verleden tijd. Zusters te lande! Gooi uw vetmuts af! Voortaan is er babypoeder!

Om de truc van de topkapper op waarheid te wegen heb ik mijn haar de hele maand nog niet gewassen. Mijn probleem is immers droog haar. Eigenlijk ben ik hiermee ongeschikt voor de test. Want ook na een shampooloze veertiendaagse blijft mijn kapsel knisperen gelijk een hoop herfstbladeren uit 1997. Desalniettemin, ik probeer het toch. Ook al is babypoeder bij voorbaat miserie. Moeders zullen mij bijtreden. Talk valt niet te doseren. Eerst drijft het in witte wolken voorbij. Daarna warrelt het naar believen neer. En al ras verander ik in een scheve molenaarsdochter, compleet dof van haardos. Het enige wat overeind blijft van de tip van Souleiman is haar. Mijnelievegod, is dit wat hij extra volume noemde? Het babypoeder schiet scheikundig in verbinding met de waxresten! Mijn haar trapt de wetten van de zwaartekracht tot moes! Had ik dit maar geweten toen ik er nog gevaarlijk wilde uitzien, de kapper had zich nimmer aan suffe voorspellingen durven wagen.

4 gedachten over “Babypoeder tegen vet haar”

  1. Misschien moet ik dat morgen eens proberen, die talkpoedergrap.
    Ik ga daarna toch zwemmen, dus overbodige klodders talk zijn dan zo weggespoeld. En de medezwemmers genieten aldus gratis mee van deze wondertip!

  2. Talkpoeder is echt wel goed hoor! Ik heb vet haar en door talkpoeder kan ik een wasbeurt twee dagen uitstellen. Bovendien geeft het ook heel wat extra volume aan mijn haar dat er anders zo plat bijligt. Als je droog haar hebt, heeft het uiteraard weinig nut er nog talk op te zetten, dat zal het alleen maar droger maken.

    Je mag ook niet teveel talk nemen. Als je te weinig hebt genomen kan je nog altijd wat bijnemen. Maar als je teveel hebt genomen, krijg je plakkerig haar en voelt het heel onaangenaam aan. En je krijgt het teveel niet makkelijk eruit. Het beste wat je dan kan doen is het met de haardroger er proberen uitblazen.

    Ook moet je alleen maar talk aan de wortels gebruiken, als je het over je over je lengtes gebruikt, krijg je inderdaad dof haar (zeker als je zoals ik droge lengtes hebt). Maar als je het aan de wortels gebruikt, geeft het een mooi volume. Daarvoor moet je wel zodra je haar vet begint te worden talk gebruiken. Als je te lang wacht zijn de lengtes ook vet en dan moet je ook daarop de talk gebruiken. De dag zelf heeft het een mooi effect en de dag erna meestal ook nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *