Banaan voor stralend haar

De banaan dit. De banaan dat. Haar schillen verlossen ons van de wrat. Het piemelvlees is goed tegen katers. De banaan geeft energie. De banaan brengt rust. Desnoods tegelijk. De banaan maakt een mens gelukkig. De banaan helpt tegen schraal vel. De banaan helpt tegen vermoeid vel. De banaan is de krachtpatser van de fruitkorf! Om nog te zwijgen over de derderangsmoppen en anale anekdotes waarin de banaan de hoofdrol speelt. Laatst vroeg iemand nog of ik wist hoe apen bananen pellen. Nee, dat wist ik niet. Door het steeltje te knakken misschien? Nee, natuurlijk niet. Apen zijn wel efficiënter dan dat. Ze gaan via het zwarte frommelkorstje aan da onderkant. Op Youtube stond een Amerikaan het allemaal uit te beelden. Blijk ik al mijn hele leven verkeerd georiënteerd te zijn op de banaan. Niet dat het me kan schelen. Ik wil het allemaal niet weten. Ik probeer hele zomer al ontsnappen aan de banaan.

Acht weken lang ben ik erin geslaagd om alle glossy tips omtrent bananen een stille dood te laten sterven. Kom ik ineens te weten dat de zomer in deze krant negen weken duurt. Kan ik alsnog een tip testen met banaan. Terwijl iedereen met een huishouden weet dat het plakboel is. Ik pleeg wel eens een fruitpapje voor mezelf, met banaan, Betterfood en platte kaas. Om nostalgische redenen. Om praktische redenen lik ik daarna het bord schoon. De vaatwasser krijgt het anders niet getrokken. En nu moet ik een banaan prakken om er mijn scalp mee te masseren. Want, zegt de glossy, je haar kleuren of vaak stylen kan tot beschadigd haar leiden. Logisch, er zit nogal wat chemische troep in dit soort middelen. De glossy’s hebben gelijk. Mijn haar is om zeep. Het hangt vast aan mijn schedel en daarmee is vaak alles gezegd.

In de supermarkt staan dikke rijen oplossingen voor het probleem, dingen die trouwens met veel soesa en bombarie worden aangeprezen in dezelfde glossy’s. En toch moet ik een banaan pletten, olijfolie toevoegen en me het mengsel op de kop pletsen. Het plezier is nu al zoek. Mocht iemand vanmiddag een vrouw met stralend haar rond de vijver zien hobbelen, gevolgd door een zwerm slome fruitvliegen,  zwijg uw mond. C’est moi.
Enfin, ik doe wat moet en draai een banaan in mijn haar. Het moet een kwartier trekken, zegt de glossy. Maar wat ze er niet bij vertellen is dat je vooraf best iets aantrekt met knopen die los kunnen. Na drie minuten weet ik al niet meer hoe ik in godsnaam mijn lieflijke zomerjurk ga uitkrijgen zonder er een veeg banaan op achter te laten. De spondeligger moet dringend naar de badkamer komen. Met een stoel. Daar moet hij opklimmen als het wekkertje afloopt. Maar voorlopig wachten wij.

De banaan is een raar gezicht. Er plakt een vervilte koek van klitten en banaan op mijn hoofd. Dat het er af moet, nu,  schreeuw ik. Voor er een stam uit Papoea Nieuw Guinea komt binnengestormd omdat ze denken dat ik ruzie zoek. Ik strek mijn armen en de spondeligger trekt mijn witlinnen niemendalletje voorzichtig voorbij de hel van banaan. Ik stuif boos en poedelnaakt de douche in voor achtereenvolgens heet water, Head & Shoulders, Gliss Kur, Redken Retaliate, Nivea Silky Shine, Intense Repair en Hema 2 in 1. Daarna moet de spondeligger de kam aangeven, want het houdt niet op met die banaan. Mocht er straks heel eventueel nog iets stralen dan is dat ondanks de banaan. Graag wil ik het experiment besluiten met drie leuzes. Joepie, de zomer is voorbij. Weg met de banaan. En leve de petrochemie. De mevrouw in de edito van de glossy heb ik intussen van een snor voorzien.

(eerder verschenen in De Morgen)

Een gedachte over “Banaan voor stralend haar”

  1. Je hebt gelijk, het is een helse klus, maar ….. mijn haar is als het ware gereanimeerd!
    Het helpt als je je haar nat maakt voordat je de (zeer fijn) geprakte banaan in je haar smeert. De eerste keer moest mijn dochter eraan te pas komen om de klevende klonten eruit te werken, maar nu kan ik het zelf: eens in de 2 weken raap ik mijn moed bij elkaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *