Beste mijnheer Satoru Iwato,

Graag wil ik u laten weten dat computerspellen heus niet netjes opgepoetst hoeven te zijn. Golfen met de Wii, fitness in de living, hersentraining op de Nintendo DS, het zijn allemaal prachtige uitvindingen. Danig slim gebenchmarkt van u, beste mijnheer Satoru Iwata. Tenslotte moet alles tegenwoordig voor iets dienen. We mogen zelfs geen meeëters meer krijgen van een stuk chocolade. Chocolade bevat namelijk calcium. En antioxidanten! Vitamine H! Vezels en ijzer? Ook!

Hetzelfde met computerspelletjes. De dwaze koppijn krijg je er niet meer van. Je wordt er een beter mens van. Slimmer en fitter. Ik ga u zeggen, beste mijnheer Satoru Iwato, er zijn mensen die daar lak aan hebben. Ze redden liever een onnozele prinses uit de armen van een dikke aap. Ze willen als Mario met de snor naar de volgende verdieping bliepen. Of desnoods bouwen ze muurtjes met bakstenen in alle kleuren. Gewoon om de leegloperij, gelijk het altijd is geweest.

Wat niet wil zeggen, beste mijnheer Satoru Iwato, dat uw maatschappij moet blijven zweren bij klassieke helden à la Donkey Kong. U kunt gerust nieuwe spellen op de markt zwieren. Om eerlijk te zijn, het is desomtrent dat ik u schrijf. Er moet een spel komen voor de werkmens, de man die iedere ochtend om acht uur in zijn Citroën Picasso stapt, de vrouw die om halfzes ‘s morgens een portie rauwkost in haar boterhammendoos gooit. Ze willen na het werk de beschaving achter zich laten. Of nog beter, ze willen de beschaving op het werk al de duvel aandoen. Daarom moet het spel een titel krijgen in de trant van JobOff.

Om u op de goede weg te zetten, beste meneer Satoru Iwato, heb ik overigens enkele suggesties bedacht, opdrachten die extra bonussen opleveren. Pling! Superheldin Monica staat met drie directeuren in de lift en laat een stille wind. Pling! Superheld Frederik carpoolt met een collega, maar niet alvorens zijn sportgerief van twee weken geleden in de koffer te zetten. Pling! Tijdens vergaderingen moet je kauwgummen onder de leren stoelen plakken. Net voor de lunch moet je het broodje brie kaas dat je hebt besteld veranderen in een focaccia met gedroogde ham. Je spaart punten voor een hernia. Je print zoveel je kan op zoveel mogelijk printers. Als je onderweg een klant ziet, moet je hem meppen. Pling. Pling. Pling. Ik ben er zeker van dat er een publiek voor bestaat, beste mijnheer Satoru Iwato.

De kroon op het werk, beste mijnheer Satoru Iwato, en het einddoel van JobOff is de gouden handdruk. Helemaal op de bovenste verdieping zal Monica de superheldin namelijk niet op hond met zeven koppen stoten. Op het einde van het spel staat de raad van bestuur met het ontslag van de superheld te zwaaien. De score zal intussen 10 miljoen bedragen. Pling. Het is een beetje gelijk Didier Bellens van Belgacom, maar die kent u wellicht niet. Enfin, beste mijnheer Satoru Iwato, hopelijk heeft u iets aan mijn schrijven gehad. En vinden wij JobOff gauw in de winkelrekken terug. Voor de Wii of op de Nintendo DS.

9 gedachten over “Beste mijnheer Satoru Iwato,”

  1. En voor de mensen die nog af en toe last hebben van een ‘geweten’, moeten er natuurlijk een paar straffe warp zones ingebouwd worden; kwestie van de zuivere, argeloze zielen niet helemaal uit te rangeren.

  2. Schitterend! Zo’n ideeën zijn geen enkele corporate soul vreemd, denk ik. Superheldin Monica kan bijvoorbeeld ook stiekem post-its waarop ‘to do’ staat op de rug van mannen kleven, kwestie van het feminisme wat draaiende te houden, haha.

  3. Oftewel: hoe meer geblaat, en hoe minder wol, hoe meer punten!
    Ook in den environ van Tienen gekend als: ‘veel stof in een klein vod’, levert bonuspunten op. Windowdressing, profilering en alles-doen-voor-de-perceptie: kernbegrippen om mee te scoren!!! Gaan lopen met het warme water van een ander: de max!

  4. Ik zou het spel niet afwachten. Meteen omzetten in de praktijk. Vanaf maandag op de werkvloer. Wie durft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *