Bloed op zijn onderlijf

Mensen zijn de enige dieren die roodborstje tegen een roodborstje zeggen. En nog erger, mensen zingen aardige liedjes over seeehet roodborstje, desnoods op de piano. Het hele vogelrijk schudt meewarig de kop bij het horen van zoveel onzin. In het vogelrijk zegt namelijk iedereen rotborst, omdat het een rotborst is, een gevaarlijke charmeur die -als je niet op tijd inbindt- je de ogen uit je kassen pikt. Het roodborstje is een agressieveling met bloed op zijn onderlijf.

Het tikt helemaal niet op het raam van tin, tin, tin en laat mij erin. Het ziet de vijand in zijn eigen spiegelbeeld. Rotborstje klopt op je kop. Zout toch op, zout toch op. Dat zingt het. Kwaad! Ik heb het wel eens geprobeerd met mijn vogelapp. Telefoon in de lucht gehouden en het mp3’tje op maximum gezet. Binnen de kortste keren kwam de ruziestoker aangevlogen. Tsi tsi tiri tiri, zong het roodborstje, wat vertaald wil zeggen: Wie zit daar godverdomme op mijne grond! Tsi tsi tiri tiri, lir lir. Maak me niet kwaad, want ge gaat het u bekopen!
En daarom is het zo fijn om meelwormpjes in het vogelhuis te strooien. Voor het roodborstje is het een oorlogsmaal. Zomaar in de winterzon, terwijl ik binnen de krant lees over vrede in de mensenwereld.

(eerder verschenen in Het Nieuwsblad

3 gedachten over “Bloed op zijn onderlijf”

  1. Het zijn ook hier absoluut de meest agressieve vogelkens in mijnen hof. Maar ik het onder tussen ook niet Roodborst, net zoals Goudhaan? Ik dacht dat die -‘tjes bij alle vogels waren afgeschaft?

  2. geen idee. weet wel dat de gaai niet meer vlaams is. en de kraai verplicht zwart geworden is. en de botvink is afgeschaft. het is altijd iets.

  3. een winterkoninkje en een koppel roodborstjes vechten om hetzelfde nest
    ik denk dat ik nu weet wie er zal winnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *