Cacaoboter (enkel verkrijgbaar in emmers van drie kilo)

Ik heb het glossy niet in mij. Mijn vader bracht mij in een bruine sponspyjama naar school. Mijn moeder was gespecialiseerd in Spartaanse boterhammen. Roggebrood, jonge Hollandse Kaas, doosje rozijnen en de kous was af. Nu ben ik er blij om, maar toen waren het donkere tijden op de cité van Waterschei.
Ik zat in de klas  bij Claudia, Giorgio en Roberto. En denk maar niet dat zij roggebrood met kaas aten. In hun boekentas zaten dikke witte boterhammen met choco, en een Koetjesreep. Ik kreeg geen Koetjesreep. Nooit. En dus werd de Koetjesreep gebombardeerd tot het opperste geluk. Het heeft een zilveren jubileum geduurd eer ik de dwaling doorhad. De Koetjesreep is Ersatz, vrij van alles wat échte chocolade is: cacaoboter.

Cacaoboter is kostbaar goed. Ik hoor het de directeur van de chocoladefabriek nog zeggen. Dat cacaoboter veel meer waard is zolang je het maar niet door je darm jaagt. Er valt poen mee te scheppen, in zalf althans, niet in repen. Heel de cosmeticaindustrie schreeuwt om meer boter. Ik was het allemaal vergeten. Tot ik in de Cosmopolitan een tip las van Eva Mendes.
Eigenlijk is het een tip van niks, maar hij komt wel van Eva Mendes, actrice, supermodel en alles tegelijk, op elegante wijze ook nog. Komt ervan als je geen repen verteert, en bij uitbreiding bijna niets verteert. Eva Mendes ziet er zelf uit om op te vreten. “Komt door de cacaoboter,” zei ze in de Cosmopolitan. “100 procent cacaoboter smelt op je huid. Het heeft een fluweelzacht effect en het ruikt lichtjes naar chocolade.”  Er schoot mij onmiddellijk een plan in de kop: cacaoboter.

Bij Callebaut in Wieze verkopen ze cacaoboter. Het probleem is de hoeveelheid. Hun kleinste emmertjes wegen drie kilo. Niet geschikt voor licht huishoudelijk gebruik. Zeker niet voor ik tip van Eva Mendes heb geprobeerd en goedgekeurd. Als het meevalt kan ik altijd nog naar Wieze rijden voor een emmer. Voorlopig lijkt het me verstandig om me te behelpen met gerief uit The Body Shop.

Cacaoboter! Het is dringend! Ik peer op mijn snorfiets de stad in, verschijn met helm op de kop in The Body Shop. Ziedaar de opgejaagde mens.  De verkoopster moet me het juiste rek aanwijzen want van puur ongeduld ben ik alle zin voor oriëntatie kwijt gespeeld. Bovendien schrik ik danig van de prijs: 17 euro voor één potje cacaoboter. Gelukkig staat er lippenbalsem naast, ook van boter, zij het drie keer goedkoper. Maar dan begint de verkoopster zich te moeien. “Waarvoor het moet dienen”, vraagt ze.
Nog in geen honderd jaar ga ik zeggen waarvoor het moet dienen. “Ik ben hier op aanraden van Eva Mendes”, zeg ik ferm. Daarop leg ik de lippenbalsem op de toonbank en zing de tweede partij in volgende dialoog.
-Gaat ge u daarmee insmeren? Dat mag niet. Lippenbalsem is alleen voor de lippen.
-Ja maar, ik heb zo’n grote pot niet nodig. Een beetje is genoeg.
-Ge weet toch dat ge uw heel lichaam moet insmeren met cacaoboter. Die pot is zo op, hoor.
-Blabla.
-Blabla.
Een halve minuut later zit ik terug op mijn snorfiets met een dure pot cacaoboter onder het zadel. Brom brom.

Thuis haal ik mijn geraspte schenen (Nog een tip: vervang uw scheermesjes tijdig.) boven voor de test. Nog nooit heb ik een crème gebruikt die zo vettig is, maar het ruikt lekker en mijn vel kruipt dichter tegen mijn knoken. Eva Mendes weet duidelijk wat goed is voor een mens. Alleen wel spijtig dat op de onderkant van de pot alle ingrediënten staan opgesomd. Hoofdbestanddeel? Water. En prompt voel ik mij alsnog het meisje met de Koetjesreep. Terwijl Eva Mendes waarschijnlijk wel naar Wieze is gereden.

(eerder verschenen in De Morgen)

Een gedachte over “Cacaoboter (enkel verkrijgbaar in emmers van drie kilo)”

  1. Koop je pot Cacaoboter bij een oriental supermarket (waar veel Africanen komen). Voor 250ml betaal je nog geen 5 euro! Succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *