De man met het mes en de tong

De man zonder kapsel. De man met het mes en de tong. De man van het tieten-abc. Jeff H., die man, heeft gezegd dat alle vrouwen hoeren zijn. Ach ja, alleen de orde der geneesheren maalt er nog om. Die orde heeft op haar vlag geborduurd dat alle dokters goede manieren hebben, daarom. Maar laat ons voor de sport van het redeneren de man met het mes eens op zijn woord nemen.
Alle vrouwen zijn hoeren. Mensen zonder zowel als mensen met piemel kunnen de bewering makkelijk als een belediging beschouwen. Tenminste als zij zich aan hun allergrootste gemak zouden overgeven, het gemak van zich tekortgedaan te voelen. Wij gaan dat hier niet doen. Voor je het weet zitten we met zijn allen aan nutteloze tegenargumenten zoals: “Hoezo, alle vrouwen zijn hoeren. Ik heb hier anders nog nooit één cent gezien. Tenzij heel soms 2 euro uit een broek in de wasmachine.” Of: “Ja maar, mijn vrouw doet die dingen gewoon graag. Ik weet ook niet altijd waarom.”

Kortom, voor Jeff H. gaan wij geen hoeren verdedigen, evenmin hun klanten. Het allergrootste gemak is namelijk een boobytrap waar veel te dikwijls in wordt getrapt. Middels drie gram inzicht heb je er van je leven geen last meer van. Het vergemakkelijkt de omgang in het algemeen. Het bespaart ons een hele hoop discussies. En niet alleen als Jeff H. zijn mondvlees nog eens roert. De truc is geschikt voor alle uitspraken die betrekking hebben op veel volk tegelijk. Vrouwen dit. Mannen dat. Moslims zus. Die zelfstandigen zo.

Als een zin op een persoonlijke aanval lijkt, is voorzichtigheid geboden. Hier dus, bij monde van Jeff H. Want als alle vrouwen hoeren zijn, dan ben ik er ook één, nota bene met een klant die niet betaalt. Ja, hij kookt lekker. Maar ook dat troost niet. Dat hij lekker kookt maakt van mij een hoer die het eerst voor een spaghetti doet, en daarna de korsten van het aanrecht krabt. En zo zou de genaamde Jeff H. hier de huiselijke vrede willen vertroebelen. Oh nee, zo niet.

Gelukkig is er de truc van het comfortabele leven. Bij vervelende uitspraken hoeft een mens alleen maar verder te kijken dan zijn neus lang is. In casu tot aan Jeff H. Want als Jeff H. zegt dat alle vrouwen hoeren zijn dan bedoelt hij natuurlijk dat hij van zijn leven nooit geld genoeg kan verdienen. Ten eerste zijn er te veel vrouwen en ten tweede hanteren die vrouwen wellicht bijzondere tarieven voor Jeff H. Sommige mannen moeten al heel wat kunnen om hun verschijningsvorm te doen vergeten.
Grote uitspraken zijn dikwijls niet te vertrouwen. Komt omdat hun waarheid zich verschuilt in de kleinigheid van haar verkondiger. Want Jeff H. is voorzeker wetenschapper genoeg om zich in zijn waarheid op ervaring te beroepen. Empirische deductie! Of in de praktijk van het dagelijkse leven: de man met het mes heeft altijd voor alles moeten betalen. Het heeft hem doen besluiten dat iederéén altijd voor alles moet betalen. Het is eigen aan veel wereldbeelden. Ze zeggen niks over de wereld. Ze zeggen iets over degene die erop zal sterven, zonder kapsel en zonder gratis seks.

(eerder verschenen in De Standaard Magazine)

Een gedachte over “De man met het mes en de tong”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *