De Pruisenpiep

Duitse droogkasten, dat weet iedereen, zijn de beste droogkasten. Wie een kanon kan maken draait zijn hand niet om voor een droogkast in Kessel-Lo. Het rollend materieel staat opgesteld in de kelder, met het gat naar het noorden, pluis en ossengal op de kop en een slurf die zich uitbraakt in een achtertuin. Silan Lavendelgeluk is er voor iedereen die bladeren staat te harken. De T8702 is uitgerust om de wasvrouw tot waanzin te drijven. Want als de was droog is piept de T8702.

Het is geen neutrale piep. Het is de Pruisenpiep, die een mens met drang tot de orde roept. Ook als je reeds opgebaard voor de televisie ligt, klaar voor So you think you can dance. Ook als je aan de keukentafel een boterham zit te beleggen. En zeker als je voor het slapengaan denkt: Ach, voor één keer. Ik houd mijn beha gewoon aan. Natuurlijk piept de droogkast dan. De Pruisenpiep is het geweten van het niet zo nijvere wijf. Nette vrouwen dragen zorg voor hun delicate linnen, die liggen niet te knorren met lingerie onder de leden.

Zo piept de Pruisenpiep: rücksichtslos. Zonder mededogen. Overdreven ook. Alsof een droge kousenbroek een alarm behoeft. Het heeft allemaal geen belang, maar de droogkast doet alsof. De sirene marcheert bovendien door bakstenen. Want ik hoor die piep overal. Zelfs als ik bij de mesthoop de kippen sta toe te spreken. Zelfs als de piep er niet is, want dan is er de spookpiep.
Moderne lieden klagen over de spookpiep van hun telefoon. Ze horen overal mails binnen schieten en ze voelen berichten trillen die er niet zijn. Ocharme! Te beklagen slaven zijn het, van de nieuwe communicatie! Wat weten zij van ellende, zolang de Pruisenpiep hen bespaard blijft! Ik kan nergens komen of ik hoor onderbroeken roepen. Durf dat maar eens op Facebook te zetten. Tinnitus van de T8702, het bewijst niks, het bewijst de verantwoordelijkheid over de vuile was. Op Twitter verdien je er geen volgers mee.

De Pruisenpiep speelt het hard. Het kan niet anders of de buren kennen de piep inmiddels ook. En wat geeft de piep de buren te denken? Dat het mens van hiernaast niet alleen slecht is voor het milieu, dat ze ook nog eens te mottig is om de was uit haar Duitse droogkast te halen. De Pruisenpiep biedt comfort op geen enkel front. Of wat is het gevolg van baldadig aan de piep te verzaken? Koude keukenhanddoeken, die je moet strijken om ze convenabel in de kast te krijgen.
De Pruisenpiep fopt je drie keer. Het eerste verraad is dat van de toegeving. Pruisenpiepen lang doe je alsof je er niet bent, alsof je het je taak niet is en alsof je het niet hebt gehoord, maar uiteindelijk ga je toch door de knieën. Daarop stuik je misnoegd van de keldertrappen met de woorden: Ja zeg, ik kom. Ik kom, zeg ik toch! Stop daar nu eens mee.
Geduld? Niet van de Pruis! Terwijl! Wie praat nu tegen een droogkast? Iemand met alleen maar onnozele prioriteiten. Zo iemand ben ik dus, twéé keer gefopt. En ten slotte zijn er de kreukels, eerst ingebakken, daarna afgekoeld en voorgoed verloren. Duitse droogkasten, dat weet iedereen, zijn de beste droogkasten.

(eerder verschenen in De Standaard Magazine)

7 gedachten over “De Pruisenpiep”

  1. een meneer met een elektrowinkel in brugge heeft inmiddels contact genomen om te zeggen dat de pruisenpiep ergens een knop heeft. ik heb al achter de droogkast gevoeld met mijn handje, maar ik voel geen knop. later nog eens proberen misschien.

  2. opgebaard voor de televisie hahaha
    maar idd: de piep kan je afzetten hoor

  3. Na het knopje voor de waterval nu ook op zoek naar het knopje voor de piep. Alles piept tegenwoordig genadeloos als het klaar is. Niet alleen de droogkast, ook de wasmachine, de broodbakmachine… Gruwelijk ergerlijk.En ik wist ook niet dat je die piep af kunt zetten.

  4. Na een maand terreur van mijn Pruis heb ik hem definitief het zwijgen opgelegd door om 3 u ‘s nachts de handleiding te doorworstelen om de off-modus te vinden voor dat gepiep. “Zwijgen en drogen” roepen hielp helaas ook bij de mijne niet. Tja, Pruisen laten werken aan nachttarief heeft zo zijn nadelen. Een waslijn laat u ten minste nog de keuze als het begint te regenen: de was afhalen, of niet. Zonder lawaai (tenzij het een hevig onweer met zwaar gedonder betreft).

  5. Mijn keramische kookplaat piept ook; als ik er iets opzet, dat wilt ie blijkbaar niet.. Kom je de handleiding lezen vannacht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *