Drakenverstand

Bomma * heeft niet veel verstand. Maar het is een oud verstand. Bomma stamt af van de dinosauriërs. Er zit een tyrannosaurus rex in Bomma. Dat zie je aan haar ogen. Drakenogen heeft ze, geel omrand en zonder compassie. Haar poten zijn bedekt met schubben. Op haar kop staat een vlammende kam. Kortom, als je goed kijkt, zie je in Bomma het razende vuur van vroeger. Ze heeft misschien geen tanden meer, maar ze heeft nog altijd graag vlees. Voor een worm is zij bereid tot veel. Voor een lapje salami doet ze alles. Het is de bloeddorst uit het Krijt.

Je zou het nochtans niet zeggen als je haar ziet zitten. Als de wind de onderbroeken van de buurvrouw doet wapperen is Bomma bang. Als de muis op de mesthoop zit te schransen gebaart ze van niks. En ook als de manneke duif aan het graan zit, wordt er niet gevochten. Bomma doet alsof het allemaal normaal is. Vroeger zou het niet waar geweest zijn. Niet dat ik klaag. Het komt mij goed uit dat Bomma het niet zo nauw neemt met haar verleden. Ik zou heus geen plaats hebben voor een overtuigde dinosaurus. Ik zit nu al met een vertrappelde grasmat. Plus rond de moestuin staat draad, kiekendraad. Voor Bomma volstaat dat.

Bomma is simpel en dat is een geluk. Ook voor haar. Haar schamele verstand heeft een verdienste van miljoenen jaren oud. Anders was ze vanzelf wel slimmer geworden. Er is tenslotte wel meer geëvolueerd sinds het Pleistoceen. Alleen de armoe in de kop is gebleven. Ook in die van ons. Want ons verstand is een ajuin. Eerst komt het verstand van Bomma. Daarna komt de beschaving en de rest van de wetenschap. Maar bij Bomma niet. Bomma doet het allemaal zonder, al van toen de dino’s nog leefden. Wat Bomma niet ziet, bestaat niet. Zo makkelijk is dat.

Als er zich problemen stellen in de tuin, bijvoorbeeld ik maak er een wandeling in, dan vlucht Bomma tot ze mij niet meer ziet. Zij steekt haar kop -met verstand en al- in de voederbak en daarmee is de kous af. Dat zij met pluimenlijf en geschubde leden zichtbaar blijft is geen bezwaar. Weg is weg. Weg is veilig. Het is compleet niet geloofwaardig, maar het is compleet wel afdoende. Hoe zou Bomma anders de evolutie hebben overleefd van prehistorie tot nu. En denk maar niet dat Bomma de enige is met verstand.

De vlucht der dinosaurus is een veel beproefd procédé, ook op kantoor. Heeft men een probleem niet gezien, dan heeft het probleem niet bestaan. Heeft men een klacht niet gehoord, dan is de klacht er nooit geweest. Is de klant een zeur, dan is de lijn bezet. Is het antwoord aan de vervelende kant, dan is de mail al lang gewist. En is uw mening niet voor 100 procent tof, hou dan uw mond. Tenminste als een lange carrière de bedoeling is. Alleen wie voor de korte spurt gaat en de harde knal, die denkt na met zijn volle verstand. In het besef, met empathie en tegen beter weten in. Of wie leeft er het langst? Bomma leeft het langst! Want Bomma stamt af van de dinosauriërs. Zij heeft niet veel verstand, maar het is een oud verstand. En een nuttige wijsheid.

* Bomma is een Orpingtonkriel
(eerder verschenen in Vacature Magazine, met een tekening van Klaas Verplancke)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *