Het professionalisme van een hoer

Deze week gaat het hier over het oudste beroep ter wereld en de verwarring die daarover schijnt te bestaan. Nochtans heeft de hoer zichzelf tegelijk met de mensheid uitgevonden. Lang voor de Grieken en de Romeinen, en later ook nog in de bijbel. Sinds mensenheugenis weet iedereen wat een hoer is en wat hoeren bij professie doen. Behalve ene Dominique S. uit F., die op 63-jarige leeftijd, in het bezit bovendien van een diploma economische wetenschappen, toch nog danig nieuw is op deze wereld.

Ik daag u uit, zei zijn advocaat, een naakte prostituee te onderscheiden van eender welke naakte vrouw. Precies alsof het een écht argument is in plaats van een ordinair affront. Want wat zei die stoethaspel? 1. Dat alle vrouwen op hoeren lijken. 2. Dat het professionalisme van een hoer twijfelachtig is. Sta me toe het raar te vinden. Ook al begrijp ik heel goed dat ik zonder kleren ook voor van alles zou kunnen doorgaan. Ik zou de gouverneur van de nationale bank kunnen zijn, een beroemde sopraan, professor doctor in de mechanica, personeelsdirecteur en de baas van iedereen. Ook van u. Heus waar, ik zou er alleen maar mijn jas en mijn schoenen voor moeten uitdoen.

Desalniettemin blijft het een vreemd predicaat, dat van die hoeren en die naakte vrouwen en het verschil daartussen. Omdat het een oud beroep is en omdat er met een hoer altijd een klant is gemoeid. Een hoer zonder klant is geen hoer en in deze was de klant ene Dominique S. uit F. Ik ga mij niet uitspreken over klanten van hoeren. Al heb ik er wel een mening over, vooral als ik terugdenk aan de Belgische hoer die klaagde over de hoeren uit het buitenland. “Zij doen het desnoods voor een koffiekoek, meneer”, liet zij noteren in een interview. Oja, het zegt wat over de klanten, maar laat ik het daar nu niet over hebben.

Iemand die beroep doet op de diensten van een prostituee hoeft niet per definitie een rotzak te zijn. Daarenboven kan hij -ook al gaat hij soms naar een bordeel- een zeer competente professioneel zijn.Tenslotte was Dominique S. uit F. minister van allerlei en hoofdkaas bij het IMF. Het ie em ef! De grootste bank op aarde! Daar mag je niet onnozel voor zijn. Maar blijkbaar is die Dominique S. uit F. het toch. Neem nu nog dat hij moeite heeft met het verschil tussen een naakte vrouw en een prostituee. Soit. Alla. Maar klaarblijkelijk ziet hij ook het verschil niet tussen zichzelf, een dikke, oude hoerenloper en een aantrekkelijke, gespierde man. Ik ben zelf geen hoer, maar ik kan me inbeelden dat Dominique S. uit F. enig professionalisme vergt, zeker in staat van opwinding. Wellicht moet je met hem getrouwd zijn om er te willen bij zijn.

Maar nee, Dominique S. uit F. snapt het niet. Hij gelooft dat het normaal is dat een jonge, gezonde vrouw binnen het kwartier met hem aan de rol wil. O nee, hij ziet er de professionaliteit niet van in. En die verwarring maakt van hem een lomp geval. Tenzij hij natuurlijk gewoon een leugenaar is. Dat kan ook. Het maakt niet uit. Los van alle verschillen, hij is zijn CV niet waard, die Dominique S. uit F.

(eerder verschenen in Vacature Magazine, met een tekening van Klaas Verplancke)

Een gedachte over “Het professionalisme van een hoer”

  1. Nou, wat die laatste alinea betreft is het ook niet zo dat iedere vrouw die het men een man doet om zijn geld en macht als prostituée bij de Kamer van Koophandel ingeschreven hoeft te staan. Maar goed, dat is wellicht slechts een formaliteit in zo’n geval.
    ‘hoofdkaas bij het IMF’, hahaha, leuke uitdrukking!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *