Googelen op mobilhomes

Een mobilhome huren bij Dicar in Geel kost 430 euro voor een midweek. Het is een foute reactie, maar het was mijn eerste reactie na de vierde aflevering van ‘Kristel gaat vreemd’ op Vier. In de eerste twee afleveringen ging Kristel op reportage in een vrouwengevangenis. Daarna logeerde ze op een baggerschip. En eergisteren nodigde ze zichzelf uit bij de zigeunergemeenschap van Leuven. Daarvoor huurde ze een mobilhome bij Dicar. Embedded journalism heet het het, voor de zigeuners die meelezen. Lezen zigeuners de krant? De Standaard dan? Kunnen zigeuners eigenlijk wel lezen?

Kristel Waterloos kwam bij valavond aan in het kamp, met diepe cello’s op de achtergrond. Er verscheen een flinke decolleté in het deurtje van een caravan. Il n’y a pas de place ici, zei mevrouw en Kristel kon afdruipen. Het welkom was koud. Arme Kristel. Nochtans waren er afspraken gemaakt met de zigeuners, maar weet je hoe dat gaat met zigeuners? Je kunt geen afspraken maken met zigeuners. Leugenaars zijn het. Ze leven van het ocmw. Ze drinken Cara Pils. Ze versjacheren occasies. Ze rijden met een dikke Mercedes. En hun kinderen gaan niet naar school. Het zijn dieven! Of waar kwam die iPhone ineens vandaan? Trouwens, ze probeerden ook in te breken in de mobilhome van Kristel. Een dik zigeunerkind kwam ongewenst in haar professionele kampeersalonnetje zitten. Moeite dat het kostte om het jong terug buiten te krijgen!

Kloppen de cliché’s, vroeg de commentaarstem, of weten we te weinig over deze mensen? Kristel gaat op zoek naar antwoorden. Maar Kristel vond er geen. En wat doet een mens dan na het nieuwste humaninterestprogramma van Woestijnvis? Googelen op mobilhomes. Het zou niet mogen zijn. Behalve voor lieden die tv kijken om hun vooroordelen bevestigd te zien. Zo heb je er natuurlijk ook. Alleen leek Woestijnvis ze zelden te bedienen.
‘Kristel gaat vreemd’ liett geen genegenheid zien. De tederheid is spoorloos, de humor, en het kleine verdriet van ons allemaal. De enige die de aflevering over zigeuners kruidde met twee gram empathie was Benny, nota bene de arm der wet, met achterstallige boetes op bezoek in een caravan. De wijkagent kwam nauwelijks twee minuten in beeld, maar alleen hij probeerde het gat te dichten tussen mensen in mobilhomes en mensen met huizen. Filantropie heet het, voor de zigeuners die meelezen, de liefde voor de mensheid.

Uiteraard zijn zigeuners geen gemakkelijk genre. Maar ook de reportage over de mannen op zee kon vorige week op weinig subtiliteit rekenen. Had Kristel Waterloos een vlag mogen naaien voor hun baggerschip dan had ze er wellicht Eerst rukken dan tukken op geborduurd, naar de gouden quote die ze uit de golven viste. Het cliché van de zeebonk en het zaad waar hij mee zit was vast grappig bedoeld of commercieel bekeken, maar sommige kijkers doet het dromen van een mobilhome, zonder televisieschotel.

(eerder verschenen in De Standaard)

2 gedachten over “Googelen op mobilhomes”

  1. En juist op welke manier dicht de wijkagent de kloof tussen de mensen in mobilhomes en de mensen in huizen?
    Is ‘de wet’ er niet om gevolgd te worden? Door mensen met én zonder huizen? Waarom zouden deze mensen meer (of minder, uiteraard) gunsten moeten krijgen?

  2. uw vragen doen alsof er simpele oplossingen bestaan. en ik geloof niet in simpele oplossingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *