Het perfecte kantoor

Er slingeren hangmatten door de gang. Aan de receptie zit een jongeman in een vrolijk trainingsjasje. De zitzakken hebben alle kleuren. En in de fruitmand ligt nooit een geblutste banaan. Zulke onvolkomenheden, daar doen ze in prettige kantoren gewoon niet aan. In een prettig kantoor hebben ze alles, gratis ontbijt, tapis plein zo groen als gras en een tandem om ‘s middags te gaan toeren met een collega. Om die reden ligt het kantoor ook niet in een heuvelachtig gebied. Anders komen de collega’s nadien met een zweetrug terug binnen. Past niet bij een prettig kantoor, net zo min als regendagen, rimpelige vloermatten en mollen in het plantsoen. De foto’s staan op internet. Plaatjes zijn het, ergens in Zwitserland, ergens in Californië, ver ver van hier.

Ze hebben er een lift, een trap, een glijbaan en een slibberpaal. Ze vergaderen in de opgeknapte bakjes van een oude kabelbaan. Origineel! Komt de creativiteit ten goede. Ze hebben er een bibliotheek vol boeken en magazines. Helemaal anders dan onze bartafel met een Trends van oktober 2010, een Plus Magazine van september 2009 en Het Laatste Nieuws waar de bon voor de gratis dvd van Maja de Bij al is uitgeknipt. Dit is helaas géén prettig kantoor. Hier regent het op sommige dagen wél. Hier zijn sommige collega’s wel tegelijk lelijk en vervelend. Daar niet. Daar schijnt de zon op alle foto’s, klatert het licht door de grote raampartijen naar binnen. Natuurlijk hebben ze er ook lelijke collega’s, maar die staan niet op de foto.

Als het even niet lukt in een prettig kantoor kun je pingpongen voor de afleiding, paddenstoelen scoren als Mario Bros of het loof uit de leaseplanten slaan met de Wii. In het café hebben ze cappuccino’s met ter plaatste opgeklopt melkschuim wat helemaal anders is dan het halfbruine automatenslijm waar wij het mee moeten stellen. Het enige leuke zijn de wieltjes onder onze stoelen. En soms brengt iemand een doos Leonidas mee, maar dan is het snel zijn. Anders moet je content zijn met de laatste praline en dat is er nooit eens eentje met een noot. In het prettige kantoor van op de foto is alles anders. Daar tappen ze de hele dag m&m’s en zitten ze te wiebelen op springballen. Het houdt de mensen fris in de kop. Dat hebben wij niet nodig. Vergaderingen overleef je hier het makkelijkst met twee bivakmutsen over je hoofd. Achterstevoren. Hoe wolliger de praat hoe beter voor je carrière.

Ach, een mens moet het zich niet aantrekken. Tevredenheid is de weg naar het geluk. Bovendien is het weer bijna lente. De forsythia van de linkerbuurvrouw staat op springen en de apotheker heeft een nieuwe voorraad pollenpillen ingeslagen. Het is halfvijf en het is nog licht. Net voor ik uitstap kijk ik naar de knopjes van de lift, van 0 tot 9, stop, het belletje voor paniek en de pijltjes voor de deuren. Drie keer raden op welke pijltjes het meest slijt zit. Juist ja, op die van de deuren dicht. En dat, dames en heren, is nu het symbool van de mens op alle kantoren, de gewone én de prettige van op de foto.

(eerder verschenen in Vacature Magazine met een tekening van Klaas Verplancke)

Een gedachte over “Het perfecte kantoor”

  1. geweldig, ik heb een paar keer heel hard moeten lachen. waarvoor bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *