Hoe geef ik een fatsoenlijke spreekbeurt

Beste juffrouw en beste klasgenoten, ik zou het vandaag willen hebben over de blauwe vinvis. De blauwe vinvis is geen vis, maar een zoogdier. De blauwe vinvis heeft longen in plaats van kieuwen Zijn hart weegt 500 kilo. Hij is 30 meter lang. En in je boekentas zat het beest klaar.
Je had een boek over walvissen geleend in de bibliotheek. Tussen de bladzijden waar prentjes stonden, staken papiertjes. Kwestie van de blauwe vinvis aanschouwelijk te maken voor de toehoorders. Om je spreekbeurt op te vrolijken kon je overigens best een voorwerp doorgeven in de klas, een paraplu bijvoorbeeld, ter illustratie van de baleinen. Zo ging dat in de jaren ’80. Sindsdien is er weinig veranderd.

Spreekbeurten zijn nog altijd even onluisterend, ook al heten ze tegenwoordig presentaties en zijn ze opgetuigd met wizards, mopjes en clipart. Wee de leidinggevende die het waagt om op een meeting een simpele paraplu door te geven. Daarvoor sommeert hij een secretaresse. Die moet een paraplu zoeken op internet om hem vervolgens vakkundig in PowerPoint sleuren. Laat zien wat je zegt, want zien doet inzien. Data moeten dansen! Lang leve de misselijkmakende overgang. Wie geen drie B’s kan verzinnen is een sul. 3 goals, 3 stages, 3 points! Change the world one presentation at a time.

Peperdure consults worden overgevlogen uit Amerika om ons de knepen van de presentatie diets te maken. Precies of één PowerPoint-presentatie al ooit één verschil heeft gemaakt. Als het belangrijk is dan gaat het zonder PowerPoint. Of zou Poetin de aandachtspuntjes voor het Kremlin ook door een sjabloon jagen? Misschien wel met drie bijpassende sausjes eroverheen: ethos (establish a relationship with the audience), pathos (arouse passion with the audience) en logos (exemplifie the stature of your expertise). Een mens gaat er scheef van hangen gelijk een ouwe puddingkoek.

Mijn ogen vallen toe van alles wat naar .ppt ruikt. Het doet me teveel denken aan het mens van Latijn dat ons Cicero wilde opduwen in de jaren ’90. Laus Eloquentiae, Lof der Welsprekendheid in het Nederlands ofte Hoe geef ik een fatsoenlijke spreekbeurt. Daar heeft die Cicero drie boeken over geschreven, in 55 voor Christus. Kortom, dat niemand mij deze dagen nog probeert wakker te houden met PowerPoint-presentaties. Dan luister ik nog liever naar een spreekbeurt over de blauwe vinvis. Tot zover mijn spreekbeurt over het grootste dier op aarde. Hartelijk bedankt iedereen, voor het luisteren.

(helaas eerder scheef verschenen in Vacature)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *