Kevin punt Huppeldepup

Je valt de stock aan. Het was één van de puntjes op een blad in de etalage van een uitzendbureau. Ze zochten een verkoopsverantwoordelijke voor een tijdelijke opdracht. Geïnteresseerden moesten mailen naar ene Kevin punt Huppeldepup @ Mja, zou ik durven zeggen waar. Ik weet meestal nooit waarom ik die blaadjes lees, maar nu wel. Voor een beetje lol in een natte winkelstraat na sluitingstijd. Bovendien is het altijd een aardig plan om te lachen met de ernst die rondwaart in het rijk van de human resourcerer. Omdat de luitjes aldaar zich een macht hebben toegeëigend die goed in de gaten moet worden gehouden. Tenslotte wordt in het land van HR beslist over duizenden en duizenden mensenlevens. Het vraagt een kritische houding op een plaats waar het veilig is. Hier! Op andere plaatsen wordt een mens nogal rap gestraft voor commentaar aan het adres van. Probeer het niet!

Kevin punt Huppeldepup, uitzendconsulent en pleger van onnozele typefouten, zit aan de stuurknuppel van menig loopbaan. Als Kevin u een seut vindt, als Kevin uw bloes een miskoop vindt, als Kevin ziet dat er haar uit uw neus groeit, als Kevin voorspelt dat u het niet gaat kunnen, dan is het afgelopen met uw vooruitzichten. Kevin is gevaarlijk. Kevin is een heerschap. Kevin zit op een troon met een pinnenknots in zijn hand. Daarom moet Kevin af en toe belachelijk worden gemaakt. En met hem alle lieden van klein tot groot die invloed hebben op andermans carrièreleven, zij die uitmaken wat een ander waard is op de arbeidsmarkt. Uiteraard zijn er veelal diploma’s mee gemoeid, ervaringen, inzichten en meerkeuzevragen. De rekruteringsmarkt heeft zich de laatste jaren flink geprofessionaliseerd! Maar soms komt een besluit ook tussen de soep en de patatten, naar het malle goeddunken van ene Kevin punt Huppeldepup. En owee, als je een opmerking durft maken. Het minste monkellachje kan verkeerd aflopen. Zwijgen moet je, gehoorzamen en doen alsof je de tikfout niet hebt gezien. De eigenzinnige sollicitant zal zijn plezier bekopen.

Je valt de stock aan. Voor wie de job wil hebben is het de normaalste functieomschrijving ter wereld. Het behoeft geen verbazing, geen vertwijfeling en zeker geen verbetering. Alles wat Kevin zegt is waar en relevant. Ook al is hij eventueel twintig jaar jonger dan jij. Kevin is het kader waar de werkzoekende moet in passen. Helemaal. In één vloeiende beweging. Zonder betweterige haakjes. Durf Kevin niet aan te raken want Kevin is untouchable, vooral tijdens het sollicitatiegesprek. In de etalage van zijn kantoor is het al wat minder. En hier krijgt hij de wind van voren. Dat hoort zo. HR-bonzen zijn zoals popsterren, bisschoppen, ministers en koninginnen. Af en toe moeten ze flink worden uitgelachen. Opdat ze zouden weten hoe betrekkelijk hun bevoegdheid is. Autoriteit is relatief en macht is er om aan te twijfelen. Ten minste bij wijlen. Want machtige mensen die alleen maar ernstig worden genomen, zijn gevaarlijk. Laat ons daarom samen lachen: Je valt de stock aan. Hahaha.

(eerder verschenen in Vacature Magazine, met een tekening van Klaas Verplancke)

5 gedachten over “Kevin punt Huppeldepup”

  1. Vragen voor Kevin: Moet ik mijn eigen device meebrengen om die stock aan te vallen? Voorziet het bedrijf extralegale gevarenpremies, en een hospitalisatieverzekering? (stel dat de stock terugslaat…)En krijg ik een tank met rupsbanden als bedrijfswagen?

  2. Correct omgaan met macht blijkt moeilijk te zijn. Ik ondervind het voor het ogenblik zelf aan den lijve. (voor alle duidelijkheid, ik ben die zonder macht ;-)

  3. Ik heb uw antwoord met de grootste aandacht gelezen, Kevin, en ben verheugd dat mijn kandidatuur niet weerhouden is; ik interpreteer dat als tweemaal negatief en dus positief, Kevin. Joepie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *