Kinderen van de tijd

Lucas is een kind van zijn tijd. Hij heeft in juni eerste evaluatie gekregen. Juffrouw Saskia heeft de documenten ingevuld. Ze geven een beeld van het welbevinden en de betrokkenheid van Lucas in de eerste kleuterklas. Of hij spontaan is geweest, druk of actief. Of hij graag werkt, langzaam werkt, slordig werkt, zelfstandig of met hulp. Onderaan heeft juffrouw Saskia een paar puntjes opgesomd waar Lucas nog aan moet werken. In de vakantie. Of volgend jaar, bij meester Kris. Lucas heeft gelukkig wel een grote woordenschat en praat al in korte zinnetjes.

Noor wordt in de grote vakantie vijf jaar. Dat is eigenlijk te jong om naar het eerste leerjaar te mogen. Maar Noortje gaat toch. Haar moeder is al op prospectie geweest in de Fun, want Noor wil een roze trolley om naar school te gaan. Het kind moet mee met de grote hoop. Ook al is ze een buitenbeentje. Noor is namelijk voor op haar leeftijd. Daarom slaat ze de laatste kleuterklas over, gaat ze rechtstreeks naar het eerste leerjaar. Daar zal Noortje zich hopelijk minder snel vervelen dan in het poppenhuis van juffrouw Viviane.

Hanne heeft kleine tietjes. Dat vindt ze jammer. Ook al is ze nog maar dertien. Hanne wil echte borsten, die in een beha kunnen, die bobbelen in een topje, die helpen om de aandacht te trekken van de buurjongen. Hij heet Mauro, hij is zeventien en hij komt haast nooit meer in de tuin. Hanne hoopt dat de grote vakantie snel voorbij is. Dan gaat ze naar het derde middelbaar. Dan kan ze Mauro ‘s morgens weer op de hoek van de straat zien staan.
-Hey.
-Hey.
Het stelt niks voor, maar het betekent alles voor Hanne. Het betere leven moet nog komen. Het kind kan niet snel genoeg dood zijn.

Azim is net klaar met de middelbare school. Hij weet al wat hij volgend jaar gaat studeren, elektro-mechanica in Diepenbeek. De vakantie zit compleet vol met vakantiewerk. Azim werkt eerst een maand in een conservenfabriek, daarna een maand in een bandencentrale. Hij spaart voor een tweedehands auto, want hij is zijn brommer beu en hij wil volgend jaar met de auto naar school, niet met de bus. Bovendien wil hij een gsm-abonnement waarmee hij ook op internet kan. Alleen losers zijn niet bereikbaar.

Kobe (23) heeft zijn eerste betaalde vakantie verdiend. Het vakantiegeld is gestort. De vlucht is geboekt. De Mini van het werk mag dan goedkoper zijn, een vliegtuig gaat sneller, daarom. Kobe heeft geen tijd te verliezen. Hij huurt wel een auto in Malaga. Hij is een young potential uit 2011.
Kristof is een paar jaar ouder dan Kobe. Hij heeft pas promotie gemaakt. Zo veel promotie dat hij niet op vakantie durft. Hij heeft drie maanden geleden een BMW gekregen die groter is dan zijn pa ooit heeft durven kopen. Nu al. Nog voor hij 29 is. Hij is baas van het bedrijf en hij twijfelt niet waarom. Hij vraagt zich niets af, hij schiet door. Want hij is een kind van zijn tijd en kinderen van hun tijd is alles gegund, behalve tijd. Op hun 45ste zijn ze op en op hun 70ste zijn ze nog niet met pensioen. Psst. Niets zeggen tegen Lucas.

(eerder verschenen in Vacature Magazine, de tekening is van -hoera- Klaas Verplancke)

3 gedachten over “Kinderen van de tijd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *