Kusadasi Sunset

Volgende keer ga ik gewoon weer op vakantie gelijk iedereen. Zeven dagen Kusadasi Sunset all in, dikke witneuzen rond de zwemkom. Met veel plezier zal ik in het halfduister wachten op de charter. Pier C, scheefgezakt op drie plastieken stoelen, c’est moi. Alles is namelijk beter dan een bootvakantie in Friesland. Ik sta nog liever aan te schuiven op het Meiserplein dan dat ik van mijn leven nog een keer het Sneekermeer op moet. In de folder lag het Sneekermeer er vanzelfsprekend uiterst sympathiek bij. Blauwe lucht, vlekjes van zonlicht op het water, een vlucht wilde ganzen aan de einder. In Friesland zijn ze niet dom. Met een kouwelijk prentje van twee Belgen in de regen krijg je geen bootvakanties verkocht. Het is is standaard marketing. En ze hebben mij gefopt met mooie foto’s.

Ik dacht dat mijn einde gekomen was, op het Sneekermeer. De ruimbemeten boot, met cabrioletklep, makkelijk bestuurbaar voor beginners, heerlijk om prachtige tochten mee te maken, sloeg alle kanten op. De snuit omhoog, de buik bloot. Kon mij wat schelen hoe die dingen officieel heten, boeg en bakboord. De Carrousel was een speelbal van de golven! De kastjes onder het aanrechten klapten open. Het servies kletste naar buiten. Tsunami, heb ik geschreeuwd, Bobbejaanland voorbij! Maar de verhuurhollanders wilden ons niet komen halen. Kalm blijven en recht op de golven varen, sprak de familie Pukkemapokkema aan de telefoon. Qua stervensbegeleiding viel het een beetje mager uit. En ook toen ik dreigde over te geven in hun kajuit, raakte de familie Pukkemapokkema niet in paniek. De Pukkemapokkema’s veronderstelden precies dat ik goed kon zwemmen. Ze kwamen niet. Ik spuwde in de telefoon en legde neer.

Zulke taferelen krijg je dus als je de heren stressprofessoren gelooft. Luilekkervakanties zijn niet goed voor mensen die hard werken, zeggen ze. Je moet je ritme voorzichtig afbouwen, zeggen ze. Het is niet gezond om je van het Meiserplein en duizend meetings tegelijk rechtstreeks op een Turks strand neer te gooien. Ook bij dieren hebben ze gezien dat maagzweren pas rijp worden in de rustperiode na stress. Kortom, om alle ellende te slim af te zijn, boekt de dolgedraaide werkmens beter een actieve vakantie. En daar ben ik dus ingetrapt. Terwijl er waarschijnlijk nog nooit één stressprofessor is geweest die samen met een olietanker in een sluis heeft gelegen. Daarbij is het belangrijk dat de lezende landratten alhier beseffen dat een boot nooit stil ligt. Kopzorgen levert zoiets op. Bijzonder veel kopzorgen. Ik zou daarom willen pleiten om bij herdruk van het grote stressboek een extra paragraaf Bootvakantie in Friesland op te nemen.

Het is waar dat een bootvakantie je even alles doet vergeten. Maar dat komt alleen maar omdat je stervende bent. En als je even niet stervende bent, dan sta je wel touw te knopen in de hagel op de kant. Of je pompt je boodschappen door het toiletje de waterige natuur in. Ik heb de hele week geen tijd gehad om aan het werk te denken. In het aanschijn des doods zijn bazen niet meer dan pietluttigheden. Het is een plezier, dat wel, je moet er alleen voor willen doodgaan. Ik dus niet meer. Want volgende keer zit ik all in in Kusadasi Sunset.

(rep u naar Delhaize voor Vacature op papier, met een tekening van Klaas)

4 gedachten over “Kusadasi Sunset”

  1. u toch wel gemist, merkt met, nu zij na een dikke week weer zit te gniffelen om uw vertelsels; domme nog , een dikke acht!

  2. Bwa, zelf heb ik 7 dagen in de de stormen gezeten op de waddenzee met een 112 jaar oud zeilschip. Je sterft van ontbering, maar je verrijst als een ander mens.

  3. Haha, zoveel eerlijkheid, daar heb ik respect voor. En ook weer heel veel om te replyen, qua Kusadasi dan. Maar ‘t is te veel, en ik heb te weinig tijd, al heb ik nog altijd innerlijke pret als ik denk aan mijn eigenste zuster die ik zien sterven heb op een bootje in Bulgarije, ooit. Hopelijk leest ze dit niet, want: al kan ze er vandaag zelf hard om lachen, ik heb haar nog nooit durven vertellen hoe hard ik mijn eigen lach toen heb moeten inhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *