Letters op sweaters

Sweaters met letters zijn in. Ik moet er niets van hebben. Bah. Bloezen met boodschappen. De boodschap op een bloes is te dikwijls te optimistisch van aard. Overdreven. Life is good, staat er dan, terwijl het leven helemaal niet goed is, of toch niet wezenlijk. Het leven doet maar wat. Dat is wat anders. Zeker op een vod uit Bangladesh. Hoe kun je daar nu op borduren dat er geen klachten zijn. Life is good! Het leven is niet overal goed. Weet je welke letters op sweaters zouden moeten staan? Deze: Life is not good in Bangladesh. Ik word er al mottig van terwijl ik het typ. Maar het brengt me op ideeën. Ik wil een adagium in zilveren lovertjes op de rug van een lange, grijze vest: Het is toch ook om mottig van te worden zeker. Dat is leuk. Zeker met een spannende jeans en witte Adidassen eronder.

Maar het is ook vrijpostig. Ik durf niet op de speelplaats van de kleuterschool gaan staan met van die mottige uitlatingen. Ze hebben daar andere humor, de mama’s en de papa’s en de juffen. Dan kun je net zo goed naar het oudercontact gaan met Whose pimp are you anyway? Of pedagogisch in het Nederlands: En wiens pooier moogt gij wel niet zijn? Juffrouw Annelies zou nogal ogen trekken.

#Awesome is er nog zo eentje. Hoe aanmatigend is die boodschap op een trui. Ik zal zelf wel beslissen wie awesome is en wie niet. Van de meeste mensen moet ik in ieder geval nooit naar asem happen. Forever young is in hetzelfde bedje ziek. Wie zelf zijn jeunesse moet opmerken is gegarandeerd een ouwe zeur. Al heb ik wel eens een sweater met Forever young cadeau gedaan aan een vriendin die 40 werd. Omdat ik wist dat ze hem niet zou durven te dragen in de fitness club. Ze ligt nu met die sweater te snurken in de zetel, te moe om nog een film op Vitaya te kunnen uitzitten. Hahaha. Forever young is alleen maar amusant in de verkeerde omstandigheden, zoals Prinses op de hoodie van een man met een baard.

Maar goed, een mens moet niet te veel verwachten van textiel. Ook niet in het Frans. De Franse taal kan evenmin soelaas brengen. Madame soleil is ook een suf epitheton. En Joie de vivre is even erg als Fun! Fun! Fun! op een boezem. Over boezem gesproken. Ik heb eens een collega gehad die een sweater droeg. Relax & Enjoy, stond er opIk bleef maar geloven dat Relax en Enjoy de roepnamen waren van haar tieten, als betrof het twee ongehoorzame bouviers in een achtertuin. Ze heetten Relax en Enjoy.  Kortom, met letters op sweaters is het altijd wat.

Laatst kwam ik een oude vriendin tegen. Je kent het soort, pas gescheiden, eindelijk verlost, op jacht naar nieuw geluk. En maar zagen over die ex. Ik wist niet wat ik zag toen ze zich omdraaide. Pussy for free! In gouden, gebreide letters  op de rug van haar pullover! Terwijl zij toch ook al diep in de 30 is! Het gaf geen pas. En van zoveel gretigheid mocht ik haar niet verdenken. Er stond niet Pussy for free. Ze mocht alleen niet zo wild bewegen met die letters. Dan had ik kunnen lezen wat er stond. Busy as a bee, optimistisch en onnozel, zoals het de boodschap op een bloes betaamt.

(eerder verschenen in De Standaard Magazine)