Naar bed met Romain Van Deun

Vandeun5Het land slaapt niet. Het land slikt pillen. Het zijn er bijna een miljoen per dag, heb ik eens gelezen. Plopperdeplop! Het nationale keelgat in! Alles om onze hersengolven in het gareel te krijgen. We hebben onze slaap verkocht aan de Pillenplopper™. Daarom zal ik een geheimtip met u delen, rechtstreeks uit mijn geile nest. Het is praktisch. Het is huishoudelijk. En het is commercieel. Want meisjescolumns mogen best een beetje vochtig zijn. Ik hoef mijn la met lingerie maar open te trekken of ik heb uw aandacht. Desnoods typ ik er nog iets bij over een piepklein kruisje en het is prijs. Bij Hugo Camps is dat toch anders. Soit, het ging over niet kunnen slapen en de truc die ik daarvoor heb. Op moeilijke dagen ga ik naar bed met Romain Van Deun. Ik zal u uitleggen wie hij is.

 

Romain Van Deun is commissaris bij de gerechtelijke politie van Halle. Hij is 36 jaar getrouwd en woont in een oude mp3-speler op het nachtkastje. ‘s Morgens bij de koffie zegt hij tegen zijn vrouw dat ze haar aerobicsles met Jeanne moet afbellen. Romain, zegt zij dan, altijd die toon van u! Gendarm! Daarna krijgt Romain Van Deun telefoon, van inspecteur Rudi Dams. Blijkt er langs de kant van de weg in Vollezele een lijk te liggen. Het zijn de stoffelijke resten van dokter Felix Elens. Romain Van Deun rukt uit, maar wat hij vervolgens doet is waas, want meestal slaap ik dan al. Ik geloof dat hij nog ruzie maakt met de buurman van de dokter en ook dat hij de vrouw van de dokter gaat inlichten die dan zegt: Maar dan heeft ons Leontientje gene papa meer! Oh ja, en op de begrafenis van de dokter staat op de laatste rij een onbekende homofiel te wenen. Verdacht!

 

Wie dokter Felix Elens heeft vermoord, weet ik nog altijd niet. Ook al ga ik al jaren met Romain Van Deun naar bed. Ik haal het einde nooit. Zodoende heb ik aan één moord op de mp3-speler ruim genoeg. Soms lig ik al te knorren als het Toots Thielemans nog met zijn mondmuziekje bezig is. Zo veel vertrouwen heb ik intussen in Romain Van Deun. Hij bevrijdt de wereld van de misdaad en ik doe mijn ogen dicht. Zo simpel is het. Tenminste als de contractuele spondeligger zich niet ineens veel te wild omdraait. Want dan schiet Romain Van Deun uit mijn oor, wat niet prettig is. Dan moet ik in het donker van de dekens op zoek naar Romain Van Deun, die zich bij voorkeur schuilhoudt in deze of gene pyjamaplooi. Het wil al eens voor wrevel zorgen in het geile nest.

 

Voorts zijn er geen klachten. Romain Van Deun komt met garantie. Vraag is nu natuurlijk hoe u Romain Van Deun in úw bed krijgt. Daarvoor is er Google. Ik zal u de codewoorden geven: hoorspel en Van Deun. Daarna verhuist u de commissaris naar uw eigen mp3-speler en zullen de nachten nooit meer hetzelfde zijn. Overigens kan ik u geruststellen. Commissaris Witse, ook commissaris bij de gerechtelijke politie van Halle, doet nooit mee. Hij zit altijd met administratieve taken. Of hij heeft de griep. Of hij heeft te veel gedronken. Goddank. Want wie wil er nu eigenlijk naar bed met Werenfried Witse. Daar slaapt een land toch niet van.

(eerder verschenen in De Standaard Magazine)

Een gedachte over “Naar bed met Romain Van Deun”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *