Nu verdien ik zeker kletsen

De loonkloof, echt waar, nog één keer wil ik het erover hebben. Daarna zal ik er niet meer over zeuren. Of toch heel lang niet. Dat beloof ik, met spuug en een kruisteken. Halve eden hoeven niet duur te zijn. Trouwens, iedereen heeft al iets over die loonkloof gezegd. Dat het onzin is. Dat het logisch is. Dat het discriminatie is. En dat je er koppijn van krijgt. Hoe dan ook, vrouwen met klachten over de loonkloof zijn niet sexy. Die dragen zeker alleen maar sportbeha’s. Die hebben zeker alle dagen hun regels. Het kan me niet schelen. Zolang ik hier geen centerfold krijg ga ik niet sexy doen. En nadien waarschijnlijk ook niet.

Dat de loonkloof bestaat is het punt niet. Vrouwen verdienen minder dan mannen, ook als ze hetzelfde werk doen. Wetenschappers hebben het al 100 keer uitgerekend. De grote vraag is waarom. Want zolang niemand de kwestie terdege kan verklaren, mag iedereen naar hartenlust twijfelen over eventuele arrangementen. Sommigen stoken daarom graag een beetje verwarring. Vrouwen kiezen voor goedkope jobs in het onderwijs. Vrouwen kunnen niet onderhandelen. Vrouwen willen op tijd naar huis voor de soep en de kinderen. En -ik heb een oogbol moeten terugzoeken onder de kast toen ik het las- vrouwen vinden geld minder belangrijk.

Gelukkig kan het zinniger, met nog een vraag. Als vrouwen hetzelfde kunnen voor minder, waarom nemen bazen dan nog mannen aan? In tijden van besparing? Ik zal u zeggen waarom. Omdat bazen bang zijn om over de sollicitatietafel te worden gesleurd en een flink pak slaag te krijgen.
De meeste mannen zijn geen geweldenaars, maar de meeste geweldenaars zijn wel mannen. In 2011 zaten er 10.968 mensen in de gevangenis. 10.525 mannen. 443 vrouwen. En dat allemaal zonder vooroordelen! Oh, wij zijn een heerlijke samenleving. Als een Marokkaanse mevrouw een lamskotelet pikt in de gb van Edegem, leren wij daar grote lessen uit. Over alle Marokkanen. Over heel Marokko. En over alles wat op Marokko lijkt. Niet alleen in Edegem. Overal. Ook op de arbeidsmarkt. De ene reputatie is makkelijker gebakken dan de andere. Behalve voor mannen in het algemeen die gemiddeld meer verdienen dan vrouwen.

Bijna 96 procent van het schorem in de gevangenis is man, maar niemand die er iets uit durft te besluiten over de man. De kans dat een man geen manieren heeft, is groter dan de kans dat een vrouw geen manieren heeft, maar op de arbeidsmarkt speelt zoiets niet. Schijnbaar. Want het speelt natuurlijk wel. Wie een vrouw beduvelt, hoeft zich geen zorgen te maken, zelfs niet als het een onbeleefde vrouw is. Het staat in de statistieken. Ze zal niet met haar vuistjes slaan. Bij mannen is dat anders. Die kun je voor de zekerheid maar beter goedgezind houden. Bijvoorbeeld met een hoger salaris. Aha! Ziezo! Tot zover de loonkloof. Als ik er nu nog één keer over begin, verdien ik zeker kletsen.

(eerder verschenen in het -geheel vernieuwde- #VACATURE, en bespaar mij de predicaten van ja maar, ik zoek helemaal geen werk, #VACATURE is er ook voor de totale luilak die desnoods doodgaat van werk)

(en nog, het fotootje is van de onvolprezen Annelie Vandendael, die, dat voorspel ik u, het veel verder zal schoppen dan wij)

2 gedachten over “Nu verdien ik zeker kletsen”

  1. Dat die Annelie er ook maar genoeg geld voor vraagt, want dat is potverdikke ene schone foto van u!
    Maar neen, van mij krijg je geen kletsen, er kan nooit genoeg over geschreven worden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *