Op naar de Efteling

Eerst en vooral voor de afvallige lezer: vorige week stond hier een pamflet voor moeders. Ik heb opgeroepen tot de afschaffing van het sprookje. De gebroeders Grimm moeten bij het oud papier omdat sprookjes niet goed zijn voor de ambitie van uw dochters. Assepoester is een naïeve sloof, Doornroosje is een seut, Roodkapje een lomp geval, Sneeuwwitje een hopeloos geval. En dat zijn dan de voorbeelden voor kleine meisjes. Het kan onmogelijk zijn dat er in 150 verzamelde sprookjes geen enkele vrouw mag meespelen met enige verdienste. Het gebroed van Grimm laat de zaak nog liever fiksen door een kikker, een gans of een okkernoot dan dat ze één meisje twee armzalige grammen verantwoordelijkheid toebedeelt. Dat heb ik geschreven en daarom moesten de sprookjes bij het oud papier.

Enig probleem: ik kan niet onthouden wanneer het oud papier moet buitenstaan. Om de veertien dagen op donderdag, maar ik weet niet waar we zitten in de veertiendaagse. Bovendien wordt het oud papier overal op andere dagen opgehaald. Zoiets is niet goed voor de collectiviteit. Het is beter dat we met zijn allen tegelijk tot actie overgaan. Daarom dat ik heb besloten om een bus in te leggen naar de Efteling. (Of naargelang het aantal inschrijvingen, een hele karavaan.) Er moet een mars komen op het sprookjesbos. Wij zijn niet gediend van ellendige rollenpatronen. Wat denkt het kaboutervolk eigenlijk wel, dat wij voor een appel en een ei paddestoelen gaan blijven stofzuigen! Nog in geen honderd jaar. Het moet maar eens afgelopen zijn. We weigeren Roodkapje de toegang en slaan de glazen kist van sneeuwwitje aan gruizelementen. Dat ze ons maar met spreuken proberen tegen te houden.

Als de vakbond Brussel Zuid mag bezetten voor meer koopkracht is een touringcar naar Kaatsheuvel wel het minste. We vertrekken zondagochtend op de parkeerterreinen van de Carestel in Groot-Bijgaarden. Vandaar rijden we naar over de E19 richting Antwerpen Tussenstop twéé is voorzien aan de Shell van Breda. Om tien uur verzamelen we op het Anton Pieckplein in de Efteling. Vandaar marcheren naar het kasteel van Doornoosje. Moeders altegader, vergeet uw sprookjesboeken niet. We gooien ze op een hoop neer voor de poort. Wat vissers doen met stinkende vis en boeren met warme mest, doen moeders met de sprookjes van Grimm.

Moeders die meewillen, moeten zich melden. Kwestie van genoeg boterhammen met salami te smeren. (Of wat eet de vakbond bij de piketten.) Ook voor thermossen met lauwe koffie wordt gezorgd. Bovendien heb ik naar Beyers Plastics gebeld voor 100 kwaaie jasjes. Op de voorkant staat Weg met de loeders Grimm. De achterkant zegt: Doornoosje is een seut. Daarnaast heb ik 1000 kopieën gedraaid van het pamflet van vorige week. Dat iedereen in de Efteling snapt wat we komen doen, zonder dat ik sprookje op loonstrookje moet laten rijmen. Deelnemers kunnen voorts naar believen zelf voorzien in spandoeken, luchthoorns en bezemstelen. Vaders mogen trouwens gerust meestappen in de betoging, zolang ze maar een pinnenmuts op hebben.

(Gans vers, deze zaterdag in Vacature. Klaas gaat ook mee, met een pinnenmuts van crêpepapier.)

5 gedachten over “Op naar de Efteling”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *