Poolse poëzie

Het is een groot gat in de grond met ijzeren hekken op de kant. Aan het ijzerwerk zijn zeilen vastgeknoopt. De naam van de baas staat erop. Daardoor kun je de bouwput niet goed zien. Ik weet niet goed waarom dat zo moet. Een mens vraagt zich af wie wie niet mag zien. Of misschien gaat het alleen over de naam van de baas. In ieder geval, ik loer soms toch, door een spleet.

Er schiet beton uit de grond, met dikke bruine meeldraden. Precies het begin van de krokusvakantie. Er stijgt vreemdsoortig gekwetter op uit het gat. Want niemand praat hier Nederlands. Hier werken alleen Polen. En Polen, die hebben letters waar vogeltjes op zitten. Wszyscy ludzie rodzą się wolni i równi pod względem swej godności i swych praw. Soms staat er iets over de bouwput in de krant: valpartij, beton, zwaargewond en ziekenhuis. Dan weet je dat de Poolse vogeltjes de werkmens niet konden houden.

Ik ken niks van Polen. Ik ken alleen het icoon van de Poolse Poetsvrouw. Ze verstaat zelfs geen Duits. Wat een leed het is om haar diets te maken waar de dweilen hangen! Haar man plukt champignons in de Vlaanders. En haar drie broers behangen de hele living voor 16 euro per uur. Op factuur desnoods. Ik ken iemand die iemand kent die ze kent. Maar voor de rest ken ik niets van Polen. Of toch. De vorige paus was een Pool en er doet een Pool mee in Thuis op tv. Hij werkt als chauffeur: Waldek Kosinski. Hij heeft aan de drank gezeten en hij heeft het met zijn buurvrouw gedaan. Het is niet veel soeps. Polen zijn precies geheim.

38 miljoen. Ze zijn met veel in Polen. Net zoals ze met veel hier zijn, maar ik weet niet wat ze lekker vinden. Bietensoep? Deegzakjes? Worst? Hun vlag is rood met wit. En Auschwitz is één van de belangrijkste toeristische attracties. Maar ik denk dat Polen humor heeft. Dat Polen best vrolijke mensen zijn. (Niet alleen maar goedkope pummels in een bouwput. Of poetsvrouwen met stinkende schotelvodden omdat ze geen nieuw sponsje durven nemen.)

Het komt allemaal door een Poolse mevrouw uit Krakau. Ewa Lipska heet ze. Ze maakt gedichten, wat wel het laatste is wat je van die Polen zou verwachten. Probeer anders maar eens een boterham te smeren met poëzie. Poolse poëzie, ook nog! Als je ‘s middags met een zak witte sandwiches in een afgedankte zeecontainer zit! Plus het blauwe water van de Toi Toi & Dixi is op!  Het bouwsel moet contractueel klaar zijn in maart 2011. Punt. De appartementen worden winddicht opgeleverd vanaf 230.000 euro.

Maar ik kon het niet laten, om op de rand van het gat, in een spleet met een briefje te gaan staan. Er stond iets van Ewa Lipska op.

Als God bestaat
ga ik bij hem eten.
In plaats van licht: rode rozenbottel.
Een engel komt mij halen met de auto.
Duifjes van vette wolken
zullen klepperen op een opklaptafel.
We drinken uit lege kruiken
wijwater en vrije wil.

In het Pools ging het met heel veel vogeltjes: Jeśli istnieje Bóg – będę u niego na obiedzie. Zamiast światła: czerwony głóg. Daarna scheet er iets op mijn kraag, een dikke duif van bij ons! De baas op het zeil bij de put heeft gelijk. Poëzie dient nergens voor.

(eerder verschenen in Vacature)

9 gedachten over “Poolse poëzie”

 1. Heel, heeeel mooi stuk!

  Helaas doet het mij ook denken aan onze locale stadsdichter, die niet van droog brood houdt en daarom ook te huur is voor projectontwikkelaars. Die hakken hele stukken uit ons vertrouwde en gewaardeerde stadsgezicht en plaatsen daar dan een schutting voor met daarop in sierlijke letters een werk van genoemde stadsdichter.

  Daar staan dan dingen op die als strekking hebben dat je geen-omeletten-kunt-eten-zonder-eieren-te-breken en dat wie-mooi-wil-zijn-eerst-pijn-moet-lijden – maar dan dichterlijker, vanzelfsprekend. En als die kunstige schutting dan weggehaald wordt, dan staat er wéér zo’n blok appartementen waar de tranen je van in de ogen schieten. Liefst nog met zo’n kansloze ‘commerciële ruimte’ eronder, natuurlijk.

  Poëzie op een bouwplaats als ranzig rookgordijn. Het is daarom dat ik een hevig terugverlangen heb naar bouwers die het doen met zo’n oranje zeil en een streng bord waarop staat wie de directie voert, wie de E aanlegt en wie de W en welk nummer je bellen kunt bij onraad.

 2. PS 1: Ik moest mij niet zo kwaad maken om het onvermijdelijke
  PS 2: Ik moest mij eens aanleren puntig te reageren

 3. Pottomme, wat kan u toch schoon schrijven!

  En u weet dat een Poolse dichteres ooit de Nobelprijs won? Wislawa Szymborska.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *