Revanchea Minor

Laatst lag ik in het park onder een hoop bladeren na te denken over vroeger en nu. Een man met een vieze hond liep voorbij zonder me te zien. Dat heb je met afgevallen bladeren. Het kan niemand wat schelen. In de lagere school ja, daar moest je nog bladeren verzamelen. Omdat je in de les wereldoriëntatie had geleerd over de nerf en de tamme kastanje. Daarna ging de boel aan het schimmelen in een oude Gele Gids. In het middelbaar hetzelfde liedje. Moest je voor biologie een herbarium maken om planten te leren determineren. Iedereen op het allerlaatste moment de berm in om onkruid te plukken. Kreeg je op school een vijf op tien omdat je je bladeren niet op tijd had droog gekregen met de föhn. Gelukkig gaat alles voorbij.

Voortaan bedenk ik mijn planten zelf, de Hiërarchia Semperflorens bijvoorbeeld. De Hiërarchia Semperflorens is een wonderbaarlijke slingerplant. Hij braakt bloemen, klimt hoog, heeft harde, getande blaadjes en honderd helpende handjes. De Geïllustreerde Floragids zegt het er niet bij maar eigenlijk is de Hiërarchia Semperflorens een lelijke woekeraar die overal met zijn tengels aanzit. Komt bij dat hij stinkt naar eigenstoef. Geef toe, met een beetje fantasie kent u de Hiërarchia Semperflorens ook. Hij staat op de vensterbank bij alle bazen die baas zijn per praat en promotie. Niemand weet waar de Hiërarchia Semperflorens vandaan komt. Laat staan dat iemand verstaat waarom hij zo hoog is opgeschoten. Nota bene in een vingerhoedje grond. Veel bodem heeft de Hiërarchia niet.

Voor de Revanchea Minor is het helemaal anders. De Revanchea Minor is een plantje van niks, zeker vergeleken met de Hiërarchia Semperflorens. De Revanchea Minor heeft bijvoorbeeld geen bloemen. Nooit. Hij voorziet in eigen groen, zonder meer. De Revanchea Minor heeft verfrommelde blaadjes die nauwelijks opschieten. Het mag geen groeien heten. Daartegenover staat dat de Revanchea Minor in het geniep zéér giftig is en winterhard voorbij het einde van alle seizoenen.

Natuurlijk kent u de Revanchea Minor niet, vooral niet als in uw kantoor een Hiërarchia Semperflorens staat te bloeien. De Revanchea Minor staat onopvallend in een pot op de dossierkast van uw secretaresse. De Revanchea Minor is de groene lieveling van de minderen op de vloer. Vergis u daarom niet in de ijverige onderdanigheid van uw medewerkers.

Hoor mijn goede raad tussen de bladeren ritselen! Onlangs vertrouwde een hele lieve directiesecretaresse mij namelijk een groot geheim toe. Vijftien jaar lang had zij ten dienste gestaan van een type met een wilde Hiërarchia Semperflorens op zijn bureau. Ze had geluisterd, uitgevoerd en koffie gebracht. Zonder kritiek. Zonder opmerkingen. Gewoon professioneel. Maar wat haar baas niet wist is dat zij achter de gordijn een nietig plantje verborgen hield, een Revanchea Minor. Telkens zij een koffie ging halen voor haar baas, spuwde zij in zijn koffiekopje, veegde het vervolgens met een klamme schotelvod schoon. Om maar te zeggen, Hiërarchia Semperflorens of Revanchea Minor, een mens kan zich maar beter bewust zijn van de bladeren die vallen. Er komt namelijk een tijd dat we er allemaal onder liggen.

2 gedachten over “Revanchea Minor”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *