Sjwa Sjwa met Pasen

Hij krijgt het zelf niet gezegd, maar hij is er wel naartoe. Precies zoals ieder jaar in de Paasvakantie.   Sjwa Sjwa zegt hij en daarmee bedoelt hij Schwarzwald in Duitsland, zwischen Wald und Wiese. Daar kent de baas een fijn adres: Frühstückpension Ferdi, een comfortabele chalet mit drei modern eingerichteten Doppelzimmer. Ab zwei Übernachtingen mag de baas bovendien kostenloses schwimmen im Mineral-Thermal-Bad. Nog een troef van de genaamde Ferdi Schätzel is dat hij een fax heeft in zijn Ferienhaus. Het nummer is 0049/772.292.0910.

De meeste collega’s kennen het faxnummer van Ferdi uit het hoofd. Omdat de baas iedere dag stipt om vier uur (oftewel net na een stuk Schwarzwälder Kirschtorte) gefaxt wil worden over de gang van zaken. Een uur later rinkelt de telefoon in de vergaderzaal, hangt Sjwa Sjwa aan de lijn met bemerkingen. De collega’s nemen plaats rond de telefoon en luisteren aandachtig naar wat er uit het roostertje komt. Onder anderen het gebrom van de echtgenote van de baas. Of dat nu écht nodig is om iedere dag met de vloer te bellen. Of het nu bijna gedaan is met bellen. En dat ze al naar het restaurant is omdat zij geen zin heeft in alweer koud gepökeltes Schweinefleisch mit Gemüse. Het kan de baas allemaal niet schelen. Hij regelt de dingen thuis én in Sjwa Sjwa. Onverstoorbaar overloopt hij de cijfers van de dag en stuurt bij waar nodig. Intussen rollen de collega’s in stilte met hun ogen, werpen ze elkaar blikken toe van solidariteit.

Althans zo ging het vorig jaar en het jubileum voordien. Want de baas is niet meer op logement bij Ferdi. Voortaan zit hij op hotel in Sjwa Sjwa. Schwarzwald Hotel Silberkönig is de naam. Het faxnummer hoeft niemand nog te kennen want bij de Silberkönig hebben ze wifi op de kamer. Om vier uur krijgt de baas een mail met een stand van zaken. Om vijf uur spreekt hij de collega’s toe met uitzicht op een tweepersoonsbed met Duitse sprei.

Videoconferencing is het toverwoord. Op de achtergrond loopt de echtgenote van de baas door het beeld. Ze ruimt de badkamer op en laat het thuisfront woordenloos weten wat ze van de nieuwe uitvinding vindt: Overdreven. En vanachter de deur van de kleerkast fezelt dat het tijd is om zich om te kleden voor het avondeten. De baas draait met zijn ogen. De collega’s lachen. En dat hadden ze dus beter niet gedaan. Bellen is immers niet hetzelfde als videoconferencing. De collega’s zien namelijk niet alleen de baas zitten in Sjwa Sjwa. De videolijn loopt ook andersom. Vooral als de baas opmerkingen heeft is zelfbeheersing geboden. Zichtbaar of hoorbaar maakt geen verschil. De collega’s houden hun gezicht verplicht in de plooi en geven geen krimp. Het zijn de geplogenheden van het nieuwe Sjwa Sjwa in de Paasvakantie.

3 gedachten over “Sjwa Sjwa met Pasen”

  1. Toch altijd weer een bepaald type mens dat voor dat soort vakanties valt. Zonder daar iets mee te bedoelen. Denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *