Sparen op het werk

Als het in BusinessWeek staat, is het zeker waar. Sinds de wereld in de val van zijn eigen hebzucht is getrapt en we onze weelde twee gaatjes eerder hebben moeten vastgespen, gaat het officieel slecht met de economie. En nog erger, het wordt alleen maar erger.
Niet overdrijven, zeggen die van BusinessWeek. Miserie scherpt de creativiteit aan. De duurste creatievelingen breken zich de kop over 100 of 120 mensen aan de deur. Terwijl de mensen zelf vanzelf thuisblijven. Want wie thuis werkt, spaart een hoop uit. Althans zo staat het in BusinessWeek.

BT Business heeft er  onderzoek naar gedaan. Sinds de crisis zit 55 procent van de werknemers vaker thuis te wroeten. Bovendien doet 88 procent dat om te besparen. Het kost minder aan kleren. Je draait minder wafels uit de automaat. En je hoeft de auto niet meer uit te halen. Allemaal waar. Thuis kun je er schaamteloos slonzig bijhangen. Gooi de tandenborstel buiten, eet Penny Wafels aan inkoopprijs en zweer de file af.
Wel moet worden opgemerkt dat BT een bedrijf is dat internetverbindingen verkoopt. Hoe meer internetverbindingen, hoe blijer ze daar bij BT van worden. Meer thuiszitters kunnen daarbij helpen. Draadjes voor iedereen apart leveren immers meer op dan één dikke surfdraad richting het bedrijf. Niet dat ze daar bij BusinessWeek iets over te melden hebben. Daarom dat ik er mij graag even mee bemoei. Ik ben namelijk thuiswerker per statuut. En ik kan u zeggen dat thuiswerken niet goedkoper is.

Over de kleren, de versnaperingen en de diesel ga ik niet discussiëren. De wasmachine draait hier wellicht minder dan bij de forens. Ik ga maar twee keer per jaar naar de kapper. De Cha-cha’s zijn nergens zo goedkoop als hier. En onder de bomen staat een Ford Fiesta stil. Maar! In de kelder zoemt de meter. Tenslotte staat de computer op en knettert het internet. Ondertussen maak ik de vloer vuil en verslijt ik de zitting van alle stoelen. Iets voor twaalven hoef ik geen toer te maken langsheen de vergaderzalen om gratis broodjes te recupereren. Er zijn geen vergaderzalen en er zijn geen broodjes. Bovendien zijn uitgebreide darmactiviteiten niet aangewezen. Van vertering moet men namelijk naar het toilet. Lampje, papier, zes liter water, zeep en handdoekje, zesmaal daags, tel maar op. En owee als ik met een kop koffie door het raam durf staren, dan draai ik prompt met verlies. Trouwens, koffie drijft af.

Geloof dus niet wat er in BusinessWeek staat. Om te besparen moet een mens op zijn werk zijn. Sterker nog, op het werk zitten is een winstgevende bezigheid. Zelfs als ze u een koffiekaart hebben opgedrongen. Zelfs als de rollen plakband achter slot en grendel worden bewaard.  Ja, zelfs als u geen werk verzet en staat te palaveren in de gang.  In de kelder zoemt andermans meter. Altijd. Op het dak bromt de airco. Verder zijn er stopcontacten bij de vleet om gsm of baardtrimmer op te laden. Schrijfgerief is het begin van alle werk. De computer, de internetverbinding, de vuilnisbakken en de tapijten, zijn allemaal betaald door god-weet-wie. Het enige wat u moet doen is snoep meenemen van thuis en BusinessWeek lezen op het werk.

Een gedachte over “Sparen op het werk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *