Tchin tchin. Kaboem.

Twee weken geleden stond het in de krant. En twee weken duurt nu al de verontwaardiging. Vatten we even samen. Een Belgische majoor was stiepelzat in Afghanistan en wilde aan de wijn drinken van een Duitse sergeant-majoor. Dat mocht niet. Toen heeft de Belgische majoor klootzak gezegd. Stront. Onnozelaar. Of zoiets. Tegen die Duitse mevrouw. En hij heeft een fles naar haar gegooid. Met een vuistje en paar dreigementen erachteraan. Mottige Pruisen! Ik maak u kapot! Allemaal! Het genre is bekend.

De Belgische majoor stond met naam en toenaam in alle gazetten. Fabian Daras uit de Ardennen was een schande voor het land. Hij moest trouwens meteen terug naar de Ardennen. Het was niet professioneel van de majoor. Alleen hoeft daarover geen verontwaardiging te bestaan. Mensen halen allerlei fratsen uit op hun werk. Een legerkamp in Afghanistan is niet anders dan een strijkatelier in Mol. Zeker niet als er promilles mee zijn gemoeid. Drank is een onbetrouwbaar vriendje. Is dat een excuus voor de majoor? Nee. Is het een uitzondering? Ook niet.

De verontwaardiging zit hem in het officiële verslag van de militaire politie in Afghanistan. Ook dat stond in de krant. Het eerste zinnetje was meteen prijs. Om 0300 uur gaat majoor DARAS de TALI BAR binnen. Dames en heren, lezers en lezeressen, de Tali Bar, in Afghanistan.
Het Belgische leger levert daar een aanzienlijke bijdrage aan de ISAF-operatie. ISAF staat voor International Security Assistance Force. Het is een internationale troepenmacht die zich inzet voor vrede en stabiliteit in Afghanistan. Onder het commando van de NAVO. Het zijn geen prullen. En toch is er in Afghanistan één of andere pummel op het idee gekomen om de cafetaria Tali Bar te noemen. Officieel.

Ik heb niks tegen woordspelingen, zelfs niet tegen onnozele woordspelingen. Iedere bedrijfstak heeft recht op rijmelarij en originaliteit naar eigen goeddunken. Topdesign voor elk kozijn, het zijn mijn zaken niet. Kan & Kruik, uitvaartverzorging? Ze doen maar. Ene Ria met een kleiatelier? Ik verzin dit niet: KeRiaMiek. Schoenmakerij Eddy. We will heel your zool.
Alleen Tali Bar is van een andere orde. Het gaat veel verder dan de middelmatige manieren van een doorsopte majoor. Fabian Daras is een anekdote. Tali Bar is een proeve van géén professionalisme. Tali Bar is NAVO-baas Rasmussen met een een vergiet op zijn hoofd en een vibrator in zijn hand. Trek zo ten oorlog. Ga zo een volk redden.

Een collega vond dat ik overdreef. Allah Ak Bar, reageerde hij, was natuurlijk veel leuker geweest. Maar ik kon er niet om lachen. En ik kan er nog altijd niet om lachen. Al twee weken niet. Tali Bar, hoe halen ze het in hun hoofd, in een land waar vorig jaar 2700 gewone mensen om het leven zijn gekomen. Mannen, vrouwen en kinderen, met nagels, bommen en kogels. Professioneel afgemaakt of tussen de soep en de patatten, het maakt niet uit. Hun ledematen slingeren rond op straat. Matrassen zuigen zich vol bloed. The World Press Photo komt uit Afghanistan. Het is een meisje zonder neus. Met de groeten van de Taliban. Tchin Tchin. Kaboem. Je komt niet meer bij.

(eerder verschenen in Vacature, met een tekening van Klaas Verplancke)

5 gedachten over “Tchin tchin. Kaboem.”

 1. Over flauwe woordspelingen gesproken. Bij de titel van je column moest ik onwillekeurig denken aan: tsjak tsjak, Ka-boel. Met de nadruk op boel.
  (suchen sie
  boel, herr major Dar(ambr)as?)
  Ook niet om te lachen natuurlijk. En als naam voor de bar zijn De Opvliegeraar, of De duizend schitterende zonden ook geen optie zeker.

 2. Ja sorry, maar nu moet ik dus wèl lachen om de Allah Ak Bar en We Will Heel your Zool (vooral die laatste vind ik van een virtuose gezochtheid).
  Afgezien daarvan; bij een proeve van geen professionalisme moet ik weer aan de feestende Dutchbatters denken, kort na de massamoord in Srebrenica, blij dat ze naar huis mochten, alsof het vrijdagmiddag was…

 3. Literaire vrijheid of is dat echt de slagzin van Eddy ? Ik fiets er dagelijks voorbij en die is me nog nooit opgevallen. Tijd dat ik zijn gele letters grondig(er) lees …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *