Teenslippers & slijpschijven

Discussie gehad in huis. Over het aan te leggen terras. Er bestond maar één consensus desomtrent, zijnde het voordeel van winter. De meeste mensen denken in de winter namelijk niet na over terrassen. En daardoor zakken de prijzen. Het zijn de wetten van vraag en aanbod. Vraag maar aan professor De Grauwe. Economie is niet moeilijk. Economie is de hebberigheid van een hoop mensen.

Enfin, wij naar een winkel waar ze steen verkopen voor op terrassen, natuursteen. Het was in de openlucht te doen langs de N zoveel, waar een sympathiek heerschap ons de verschillen uitlegde. Belgische blauwe steen was drie keer zo duur als de rest. Alleen Belgisch blauw met veel schelpjes was goedkoper. Schelpjes uit een steengroeve ergens in de Walen! Weet iemand misschien hoe lang het is geleden dat de zee met schelpjes nog tot in de Walen kwam! En dus wierp ik op: Stenen van duizenden jaren oud, op een terras van twee tijdelijke onnozelaars, ik vind zoiets niet van bescheidenheid getuigen. De tegenpartij zuchtte en gebaarde van half-existentieel gezaag, goed voor in de boeken van het groot fatsoen, maar langs de N zoveel, in het bijzijn van een vriendelijke vloerder tamelijk ongeschikt.

Daarna kwam een nog groter dilemma: blauwe steen uit Vietnam, misschien niet helemaal even blauw, maar makkelijk drie keer goedkoper dan Belgische natuursteen. Nee, zei ik, wij gaan deze zomer geen witte wijn drinken op een Vietnamees terras. Nog in geen honderd jaar zet ik één stap op de magere ruggen van Vietnamese steenhouwers. En daarmee was de hele sfeer verpest. De droom van een gezellig terras plofte en werd slap gelijk vieze kauwgom.  De man van de steen hoorde het in Keulen donderen en binnen de vijf minuten zaten we terug in de auto, de tegenpartij en de wereldverbeteraar.

Principes zijn er mijns inziens om in stilte te koesteren. Mochten er in het publiek lieden zitten met Vietnamese terrassen of Braziliaanse keukens, dan interesseert mij dat niet. Dat iedereen maar voor zijn eigen deur keert. Alleen hebben de tegenpartij en ik slechts één deur voor twee mensen en dus dampte de Fiesta langs de binnenkant aan van de discussie. Ik wou niet en ik zou niet. Geen Belgisch blauw en al helemaal geen Vietnamees blauw. Dat ik daarbij eventueel moest worden uitgemaakt voor wollebolse alternatief kon mij niks schelen.

Beeld u een Vietnamese steengroeve in, zei ik, misschien zitten daar wel kinderen in. En daarmee kreeg ik mijn zin: een terras met planken van plastiek. Maar ik bleef mij afvragen of ik niet had overdreven. De tegenpartij heeft het immers niet altijd even gemakkelijk met mij.
Maar toen ik vorig weekend naar een verjaardagsfeestje moest, werd ik van alle twijfel verlost. Ik zat aan tafel naast een man die natuursteen verkocht. Hij reisde de wereld rond om materiaal te gaan bekijken. Zijt ge ook al in Vietnam geweest, vroeg ik. Hij knikte. Hoe zijn de steengroeven daar? En de mensen die er werken? De drie volgende woorden waren genoeg: teenslippers, slijpschijven en kinderen.

(Verschenen in Vacature met een sjiek hinkelspel van Klaas)

4 gedachten over “Teenslippers & slijpschijven”

  1. Schitterend, tante! En als de olie op is kunnen ze geen plastiek meer maken en hebt ge aan uw kleinkinderen twee leuke verhalen te vertellen over uw terras!

  2. Ai, tante! U heeft de discussie nog tot het – zonder twijfel kostelijke – terras weten te beperken. Ik ben zo’n naarling die elk uitverkoopje van mijn geliefde tot het bot terugrekent tot exploitatie van de medemens in t algemeen en kinderarbeid in t bijzonder: Stel u voor: zo’n schattig jurkje van, zeg, 25 euro en tel dan af: 19% btw, 30% winkelmarge, 10% huisvesting en handelskosten, 11% transport en douane, 10% tussenhandel, 15% materiaal en 10% fabrieksmarge. Dat houdt al gauw in dat die kinderen nog 2,50 euro mee naar ’t fabriek moeten meebrengen om dat jurkje zelfs maar te mogen maken! Je vraagt je haast af hoe ze op een eerlijke manier aan die teenslippertjes komen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *