Tomaat tegen o.a. een suffe teint

Spontaniteit is een mooi ding, maar deze week niet. Eergisteren heb ik tomatensoep gegeten en pasta putanesca. Gisteren opnieuw tomatensoep en penne a l’arrabiata. En vandaag is het wellicht opnieuw prijs. Met tomaat. Het enige wat niet zeker is, is welke saus de spondeligger deze keer zal bedenken. In ieder geval, in de kelder staat nog een kist, het diepvriesvak  zit vol zakken en de mestvaalt krijgt het allemaal niet getrokken, de pitten, de vellen en het rosse goud.

Het huishouden kreunt onder 45 kilo pomodoro San Marzano. Komt door Manuela Da Rotilio, een alleraardigst kind uit Genk dat iedere jaar in augustus een paar opleggers laat afkomen uit Italië. Daarop schieten Waterschei, Winterslag, Zwartberg en Hoevezavel hun achtertuin in om saus te stoken en bokalen te vullen. Het is een warm verhaal, lekker ook nog, maar niet in één, twee, drie verteerd. Daarom ben ik deze week retroactief op zoek gegaan naar een glossy tip met tomaten. Diep hoef ik niet te graven. De tomaat blijkt een duivel-doet-al.

Tomaten houden bijvoorbeeld beesten weg. Met dank aan de IBI-246 die erin zit, veel efficiënter dan het het scheikundige DEET, dat indertijd is uitgevonden om het Amerikaanse leger veilig de Vietnamese broes in te sturen. Enfin, de wetenschap ware handig geweest op de avond dat ik met mijn zuster zaken te overleggen had. Wij zaten diep verscholen in een Limburgs bos terwijl de regen op de gestreepte zonnetent tikte. De kleine kanten van tantes, nonkels en aangelanden werden tegen het licht gehouden. Intussen kreeg de bosmug ons aardig te stekken, door onze jurk in onze billen. Hadden wij ons toen maar met een tomaat verweerd. ‘s Anderdaags wisten wij namelijk niet of wij de jeuk prettig dan wel pijnlijk vonden.

Maar de tomaat is ook goed voor het algehele uitzicht van de vrouw. Rimpels, suffe teint, droog vel, zonnebrand, ouderdom, puisten en poriën in permanente staat van opendeurdag? De tomaat verandert alles. Als de vrouw het probleem is, is de tomaat het antwoord. Alzo staat te lezen op de Britse site van Female First. Voor een relaxerend masker moet je de tomatenpulp met yoghurt mengen. Maar ik heb alleen nog yoghurt met aardbei in de koelkast. Mag niet van Female First. Het moet yoghurt natuur zijn.
Verder hebben mijn Engelse vriendinnen het over stinkend haar. Mocht ik per abuis met een onwelriekende scalp zitten dan is daar opnieuw de zegen van de tomaat. Het is mijn meug niet. Ik ruik karakterieel naar zomerbloemen en ik heb geen zin om op mijn knieën in de douche te zitten om pitjes uit het putje te krabben.

Gelukkig is er ook nog de simpele truc met de tomaat. Je snijdt hem in twee helften en wrijft ze rechtstreeks op je gezicht. De San Marzano is hiervoor een zeer geschikte tomatenvariëteit. Er zit immers weinig sap in een San Marzano. Het is al vlezigheid en vlezigheid drupt niet. Bij First Face hoeven ze zich niet van de domme te houden. Ze weten heel goed welke ravage de tomaat in een huis kan teweegbrengen. Tomaten geven lelijk vlekken. Daarom springt tegelijk met de tomatentips een reclamefilmpje open voor waspoeder. Cross marketing heet zoiets, problemen zoeken om meer oplossingen te verlappen. Maar hier dus niet, want hier hebben we San Marzano’s van Manuela.

Het sap droogt en mijn wangen tintelen, zeker omdat de antioxidanten van het lycopeen hun werk doen. De spondeligger beweert dat hij het ziet. En boos merk ik op dat ik daarvoor ook al straalde. Wat is me dat nu zeg, scheve complimenten daar krijg ik zenuwen van. Ik vlied naar de badkamer om zelf en objectief te zien wat het geeft. De spiegel gebaart van bruinen zonder zon. Alsof ik toch op vakantie ben geweest. Het biedt vooruitzichten voor de lente van 2010 als ik mijn kuiten weer bleek en schraal uit mijn winterbotten moet pellen. Voor de rest dient te worden opgemerkt dat tomaat een gevoel van zuiverheid opwekt. Zeker als je weet dat ik de rest van de beautybehandeling gewoon heb opgegeten. Wel zo netjes.

(eerder verschenen in De Morgen)

2 gedachten over “Tomaat tegen o.a. een suffe teint”

  1. Ik heb vanzeleven tomaten geslacht met de blote hand. Dat deed deugd.
    Die Putanesca… houd u daarbij, het is een godengeschenk. Raimundo Nonato van Estômago zal het getuigen.
    Of het aan de buitenkant helpt weet ik niet. Ik ken dan wel weer een peuter die niet kon slapen tenzij met in elke hand een tonato. Mind you, dat was in Zuidelijk Afrika, waar tomaten rijkelijker zijn dan pluchen knuffels.
    Het draaide daar bijna uit op een politiek conflict toen bleek dat de buurman de broer van de dictator-president was en Donato heette.
    Dat kind heeft geschreeuwd en menig keer werd een hand op haar mond gesmeten.

  2. Verder is de tomaat ook goed voor de prostaat. Vorige week toevallig op een zwoele avond aangeland bij bekenden van via-via en op een bank in hun boomgaard gezeten en gepalaverd en genoten tot ik genoeg promilles in het bloed had om nog nét naar huis te kunnen fietsen zonder in de gracht te belanden. In mijn fietsmandje kreeg ik van de heer des huizes (met Limburgse roots) uit zijn hof mee: een grote bussel peterselie, twee groene paprika’s, één appel ‘James Grieve’, en twee tomaten zonder snot. Dat moeten voorzekers San Marzanos geweest zijn, denk ik nu. Lékker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *