Trap er niet in, Moniek

Och ja, dat er geen komma staat, wat maakt het uit. Alleen een kloot met een bril uit het onderwijs die erom maalt. Van vandalen moet je nu eenmaal niet verwachten dat ze aan interpunctie doen. En dat het vandalisme is, lijdt geen twijfel. Vernieling van openbaar goed, dat is het, onder de brug van de E314 in Wilsele. Tobback moest het zien! Het rode alfabet ten spijt, de pleger des zou het zich danig beklagen. Want Tobback laat zich niet door gekkigheid charmeren. Volgens mij wil die zelfs geen sokken met een biesje. In ieder geval, zijn brug is om zeep. Zijn beton werd belachelijk gemaakt. Maar wat er staat is nog erger.

Moniek, staat er. Moniek ik zie u graag, met een hartje, zonder komma, in dunne, benige letters. Het geschrift deugt niet, vijf meter lang niet. En de spray komt waarschijnlijk van bij Auto5. Op een heel vroege ochtend in de week is er onder de brug een reuzensnul gestopt. Hij heeft met zijn spuitbus gerammeld en lucht gegeven aan zijn liefde, de snullenliefde. Echte liefde ziet er anders uit. Wat je onder de brug ziet zijn chirovarianten. Trap er niet in, Moniek! Hij is bevergeil, Moniek! Een verstandig mens heeft niets aan zulke goedkope uitbundigheid, zeker niet op jouw leeftijd. Of bestaan er in België nog Monieken die jonger zijn dan 25 jaar?

Moniek ik zie u graag is de neerslag van een treurnis die zichzelf niet herkent. Trap er niet in, Moniek! Een minnaar die zijn gevoelens ernstig neemt, fietst er niet mee naar een brug in Wilsele. Alsof zijn kladschrift bravoure bewijst, intelligente zonen voorspelt, financiële middelen, grappige opmerkingen of interessante commentaren tijdens Ter Zake. Het enige wat de boodschap verraadt, is te veel zelfvertrouwen. Eén kromme bekentenis is heus niet genoeg om Moniek ineens wél mee naar Kinepolis te krijgen. Daarvoor is het abc te stumpig. Anders moet de lezer zelf maar eens in Wilsele gaan kijken. Benieuwd of iemand slap zal worden van de vertedering. Benieuwd of iemand zijn onderbroek ter plaatse gaat achterlaten van de goesting. Natuurlijk niet.

En integendeel, telkens ik in Wilsele onder de autostrade doorrijd, vraag ik mij af of Moniek misschien wat werd aangedaan. Waarschijnlijk wel! Iets ongelooflijk stoms. Iets bijzonder lelijks. Iets waar iedereen van zegt: Ocharme, Moniek. Met je zus dan nog! Want als het om een doordeweeks prul had gedraaid zou de ruzie wel op een normale manier kunnen worden bijgelegd. Met minder publiekelijk poeha. Met een sorry aan de keukentafel bijvoorbeeld. Of met onverwachts een hele mand kookwas opgeplooid. Desnoods met een plant in een pot. Moniek is vast geen moeilijke. Maar in deze is Moniek te diep gekwetst. Daarom heeft haar ellendeling besloten dat zijn spijt navenant moest zijn. Trap er niet in, Moniek! Anders moeten we eens afspreken, Moniek, met een emmer grijs, een spuitbus en een komma. Dat wordt dan samen: Laat mij gerust, onnozelaar.

(eerder verschenen in De Standaard Magazine)

6 gedachten over “Trap er niet in, Moniek”

  1. Ik zat als kind inderdaad altijd met minstens één Monique in de klas, maar vaak twee. ‘Moniek’ leest als een woord, niet als een naam. Een of andere kunststroming of zo: ‘Vandenbroucke is een belangrijke figuur in de moniek, die in 1856 een voortzetting werd van toen definitief wat op de achtergrond rakende elastiek.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *